I Det Norske Akademis Ordbok finner vi denne beskrivelsen av ordet: «Kompromissløs – absolutt, prinsippfast, ubøyelig».

Blant annet har jeg sett reklame for en bil der de skryter av at kjerra har «kompromissløs» 4-hjulstrekk. Ja vel? Hva skulle alternativet ha vært?

Er dette virkelig noe å skryte av?

Etter et kjapt søk på internett finner jeg en annen bil som visstnok skal være «en kompromissløs, fullverdig og moderne SUV». Det var da enda godt – se bare for deg alternativet; en bil som ikke er kompromissløs og oppfører seg slik den vil, og i tillegg er ufullstendig. Noe sånt oser dårlig handel lang veg, for å si det mildt.

På nettet finner jeg også en traktorklipper som er «bygget for mange år med kompromissløs driftssikkerhet og produktivitet» – du vet, i motsetning til alle de traktorklipperne som er laget med en form for driftssikkerhet og produktivitet som fungerer i rykk og napp etter dagsformen.

Kjære vene.

Det verste eksempelet jeg har sett må dog være fiskeforhandleren som reklamerer for «kompromissløse lakseloins» (!)

Norske forbrukere setter riktignok høye krav til produktene de kjøper, men jeg vil tro at en stor andel av befolkninga gir seg blanke i om laksen de kjøper er «kompromissløs» eller ei.

Dette er, med andre ord, så intetsigende som det går an å få det.

Jeg nekter å tro at det finnes en eneste sjel i landet som har tatt denne praten med en butikkmedarbeider:

«Unnskyld, har dere kompromissløse lakseloins? Jeg finner bare den typen som er villig til å inngå kompromisser, skjønner du ... og ungene mine spiser kun prinsippfast fisk.»

Hva blir det neste?

Jeg kan gjøre reklameindustrien en tjeneste; her er mitt knippe forslag til flere produkter som kan få denne meningsløse egenskapen klistret på seg:

«Våre dobørster er blant de mest kompromissløse på markedet!»

«Lei av dårlig futt i dusjen? Da har vi løsningen til deg! Våre dusjhoder er kompromissløse, og vil gi deg en prinsippfast og ubøyelig hårvask du sent vil glemme!»

«Våre snøskuffer er selvfølgelig fullverdige og kompromissløse, slik at du kan være sikker på å oppnå best mulig resultat!»

Sånn, da skal jeg roe meg ned med en kompromissløs kaffekopp – selvfølgelig med en kompromissløs skvett melk i. Ha en god, kompromissløs helg alle sammen!