Denne høsten har jeg gjennomført mitt 5. semester på siviløkonomistudiet ved Norges Handelshøyskole (NHH) i Bergen. Høsten har vært lang og tung, hvor koronaviruset har herjet helt siden slutten av august. Fra å streve med organisasjonsteori, empiriske metoder og lagerstyringsmodeller, var plutselig NHH et episenter på landsbasis. På rundt 14 dager hadde over 100 NHH-studenter avlagt positiv test for Covid-19, flere av dem gode venner av meg. Mellom innleveringsfrister og digitale forelesninger var jeg selv innom test-stasjonen hele tre ganger. Alle kom tilbake negative - heldigvis, men frykten for å bli syk var til å ta og føle på.

Kontrasten var derfor meget stor når jeg nå kom hjem til jul. Og det er kanskje ikke så rart når jeg kom fra en storby med påbud om munnbind på kollektivtransport, til en kommune som ikke har hatt et eneste smittetilfelle så lenge denne pandemien har herjet verden over. Folk spriter seg sjeldnere og sjeldnere på hendene, i tillegg til at meteren blir mindre og mindre på matbutikkene. Viruset som en gang sørget for hamstring av dopapir og hermetikkbokser, har nå blitt en fjern nyhet på TV’en som ingen herfra har fått kjenne på kroppen selv.

«Vi har da ikke Korona her i Nærøysund.»

Den siste uken har jeg jobbet litt på Coop Extra Kolvereid, noe som hjelper en fattig student godt i løpet av et år. Jeg kan telle på én hånd hvor mange som har brukt munnbind. Jeg må heller ikke fylle på håndspritdispenseren like ofte som i sommer. Julehandelen stjeler også mye fokus vekk fra smittevernsreglene Erna og gjengen har utarbeidet for at vi skal holde oss friske og raske.

Det er en skremmende trend i Nærøysund. Selv om mange fortsatt er flinke, hjelper det ikke stort hvis ikke alle drar i samme retning. Ett smittetilfelle er det som skal til for å ødelegge julen og starten på 2021 for mange av Nærøysunds-innbyggere. Det er flere hundre potensielle «supersmittere» i vår egen kommune, og vi skal takke høyere makter for at dette ikke har slått tilbake på oss - ennå.

Vi får stadig gode nyheter om vaksiner servert i nyhetsfeeden vår. Vi går inn i 2021 med et håp om en normal sommer og høst. Det er mye kulere å få se favorittartisten sin på Rørvik- eller Kolvereiddagene, enn å sitte hjemme i stua og se en live-stream av det som skulle bli sommerens høydepunkt for deg og dine nærmeste. Dette kan bli en realitet, men det krever at vi holder ut i noen måneder til. I romjulen sendes det ut flere tusen vaksinedoser til Norges kommuner, men det hjelper lite å ha en vaksine hvis helsepersonell i hjemkommunen vår må bruke kapasiteten sin på å teste koronasyke innbyggere heller enn å vaksinere dem.

Denne pandemien lever i beste velgående. Selv om smittestatistikken i Nærøysund er en solskinnshistorie per dags dato, er det absolutt ikke gitt at dét vil vare når studenter som meg selv kommer hjem til jul. Det holder at én person tar med seg viruset hjem til Nærøysund når man lever som man gjør her hjemme. Vi studenter har tatt alle forholdsregler før hjemkomst, men man kan aldri være helt trygg.

Det er ikke lenge igjen før dette er over. Jeg skjønner at dere er lei av smittevernsregler, spesielt når man ikke ser viruset spre seg i nærsamfunnet rundt seg. Dette er imidlertid en altfor enkel felle å gå i, og jeg vet at vi kan unngå den hvis vi bare holder ut litt til! Fortsett å sprite hendene dine, hold avstand og for all del hold deg hjemme hvis du har symptomer.

Så blir 2021 så vanvittig mye bedre enn dette annerledesåret 2020.