Gå til sidens hovedinnhold

Kreftgarantien, som Elin Agdestein tok initiativ til, har betydd enormt mye

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Når en får mistanke om kreft, blir man overveldet av mange spørsmål. Man trenger svar så fort som mulig. Usikkerheten er uutholdelig. Det vet jeg alt om, som har fått kreft flere ganger. Før var det lang og uforutsigbar ventetid. I dag har vi pakkeforløp for kreft, og initiativet til det kom fra Høyres Elin Agdestein. På Høyres landsmøte i 2013 fikk hun med seg partiet på en 48 timers kreftgaranti. Rask utredning og behandling kan være forskjellen mellom liv og død.

Agdestein utviklet ideen sammen med fagfolk på sykehusene her i Nord-Trøndelag. Modellen hun tok utgangspunkt i fantes på Sykehuset Levanger. Der tilbød overlege Holmen at fastlegene kunne ringe rett til ham når det var mistanke om kreft – og så la de raskt en foreløpig plan for utredningen. Nøkkelen var å fjerne unødvendig ventetid mellom diagnose, utredning og behandling. Dette har Høyre siden utviklet over hele Norge; pakkeforløp for kreft. Ventetiden har gått drastisk ned, og man får en forutsigbar tidsplan for hele utredningen, behandling og oppfølging. Pakkeforløpene beskriver også rehabilitering og lindrende behandling. Hver pasient får en egen kreftkoordinator som loser deg gjennom.

Kreftgarantien, som Elin Agdestein tok initiativ til, har betydd enormt mye. I 2018 fikk 34 190 mennesker i Norge kreft. Nesten alle familier i landet er rammet. 3 av 4 som får kreft i Norge overlever. Det er dobbelt så mange som for 50 år siden. Med rask diagnose og behandling øker overlevelsen. Jeg er nå inne i mitt andre pakkeforløp, begge har fungert utrolig bra.

Dette viser at vi trenger politikere som Elin fra Nord-Trøndelag, som utvikler nye ideer og bedre løsninger gjennom utrettelig hardt arbeid for oss som bor her. Politikere som løser virkelige problemer for virkelige mennesker, og får gjennomslag. Jeg mener vi trenger Elin på tinget i fire nye år.


Kommentarer til denne saken