HØYLANDET: – Det er gledelig å se, sier leder Knut Terje Årsandøy i IL Hållingen.

Allerede har IL Hållingen og Høylandet historielag, som er prosjekteiere for reisinga av statuen, bidratt med henholdsvis 75.000 og 150.000 kroner. Samtidig har Høylandet kommune gitt 100.000 kroner i tilskudd, samt investert 100.000 kroner i grunnarbeid og sokkel. Trøndersk Skilaug har også støttet prosjektet med 5.000 kroner.

I tillegg er det opprettet en Spleis hvor privatpersoner har muligheten til å donere et valgfritt beløp. Varigheten på Spleisen ble satt til 90 dager, og etter 26 dager er allerede 35 prosent av målet på 100.000 innsamlede kroner nådd. Fredag ettermiddag var det registrert til sammen 74 givere. Dessuten har privatpersoner donert ytterligere i overkant av 15.000 kroner gjennom Vipps og innbetalinger på bankkonto.

– Vi ser at det ikke bare er folk fra Høylandet som donerer, men at vi har givere fra hele Namdalen. Det illustrerer godt at dette er et namdalsk prosjekt, og kanskje også et nasjonalt prosjekt. Vi snakker jo om en av de største langrennsløperne som Norge har hatt, og derfor tror jeg dette statueprosjektet kan være interessant for mange å støtte, sier Årsandøy.

Håper næringslivet vil bidra

Til sammen er det nå samlet inn i overkant av 480.000 kroner for å få foreviget hållingen, som staket seg til OL-gull på femmila i Sapporo i 1972, i bronse. Dermed gjenstår bare i overkant av halvparten av målet om å samle inn én million kroner til statuen. Dette er kostnadsoverslaget som er gjort for å kunne realisere verket. Idrettslagslederen håper og tror at næringslivet vil bidra med sitt til at dette målet blir nådd.

– Etter ferien skal vi starte med å legge opp et løp for hvordan næringslivet kan bidra. Det er et stort behov for midler, men jeg er veldig optimistisk med tanke på å skulle nå det finansielle målet vi har satt oss. Vi har tross alt litt tid på oss, for statuen skal ikke være ferdig før våren 2024, sier Årsandøy, som også leder prosjektgruppa med ansvar å få statuen på i havn.

– Påminnelse om en stor langrennsløper

Det er kunstner og opprinnelig namsosing Errol Fyrileiv, som har fått det ærefulle oppdraget å portrettere mannen som i løpet av sin langrennskarriere tok fem OL-medaljer og sju NM-gull.

– Det er så viktig å ta vare på historie. Denne statuen vil stå til evig tid, og være en påminnelse om en stor langrennsløper, sier Knut Terje Årsandøy.

Prosjektgruppa for statuen av Pål Tyldum består av følgende medlemmer:

  • Leder Knut Terje Årsandøy i Hållingen IL
  • Jan Erik Børstad i Høylandet historielag
  • Ordfører i Høylandet kommune, Hege Nordheim-Viken
  • Kultur- og oppvekstsjef i Høylandet kommune, Kristin Lonmo Almaas
  • Familierepresentant Svein Tyldum
  • Arne Håkon Fredly
  • Ola Bjørnar Skarland
  • Eivind Kvam