Sjølaksfiskerne har jo samme retten fra gammelt av likedan som grunneiere og de med fiskerett ved Namsen og Bjøra. Det er godt mulig at elvefiske er mer produktivt og har en bedre sysselsetting enn notfiske.

Statistikkene Grøtting viser til er bare bambus, går ikke an å sammenligne fra 1994 og frem til nå. Hvis det var 50 notfiskere før og bare 6-7 nå, kan en ikke si at det blir tatt mindre laks i nøterne fordi notfiskerne har drevet rovfiske tidligere.

Jeg har selv hatt fiskerettigheter i Namsen, som 1 av 8 rettighetshavere på Opdal/ Ristad valdet. Det beste året ble det ei inntekt på ca .8000.før skatt og grunneier kontigent på 2000. Jeg hadde da den minste andelen på valdet.

Jeg begynte å ro for fiskerne i 1974,og da starta fiske 1. mai i Namsen, året etter ble det start 15 mai, og senere 1 juni. Problemet 1. mai var at det var is langs elvekanten flere steder og meget stor vannmengde,og med temperaturer ned mot 5 grader i vannet, og snøbyger delvis.

Men nylaks fikk vi, men også noen gamle lakser (oppstodo).

I dag går storlaksen opp samme tid som før,men ingen fiske før 1. juni. Bjøra starter 15. mai,og har fangst første dag som regel. Så ut fra mitt synspunkt nå, snart 45 år senere, burde fisket startet 1. mai. Det har skjedd så mye med klimaet at det er ingen problemer lengre å komme til elva for å fiske. Slipp ut eventuell gammelfisk som er på tur ut i havet.

Lite storlaks sier dem,ja for den har gått opp 20-30 dager før fiske begynner. Kan i hvertfall ikke skylde på notfiskerne at de har tatt den. I Skottland begynner de i februar med fiske. Det sies at det yngler meget godt i Namsen fremdeles ,hvorfor det? Jo, de største laksene, spesielt hunnlaksen går opp tidlig, og ordner den biffen, så for all del, begynn 1. mai og avslutt fisket 1. august.

Les også

Ordfører Holstad og Namsos Ap avdekker kunnskapsløshet selv