«Lengt» –  kystkultur og arv på sitt beste av Aagård

Svend Aagård med boka «Lengt» fortjener oppmerksomhet langt utenfor Flatanger sine kystgrenser, skriver Paal Sandø.

Svend Aagård med boka «Lengt» fortjener oppmerksomhet langt utenfor Flatanger sine kystgrenser, skriver Paal Sandø. Foto:

Av

Svend Aagård har gitt ut et prakteksemplar av en bok Fra Flatangers kulturarv.

DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.«Lengt» gjengir han manus, sangtekster og bilder fra «Inga på Øya» som hans mor Hildur Sandø Aagård skrev, samt Svend sine egne tekster og musikk til flere produksjoner som ble framført opp gjennom årene av en eller flere av hans fire barn som nå har lang scenekunsterfaring.

Boka fortjener oppmerksomhet langt utenfor Flatanger sine kystgrenser blant annet fordi dette er en sjelden god dokumentasjon på hva som skjer i lokale miljø hvis det satses på kultur. Flatanger har satset målretta i mange år, noe vi ser fruktene av på Olav Duun videregående skole, på nye grupper som oppstår og ikke minst på Ungdommens Kulturmønstring.

«Lengt» er mye mer enn gjengivelse av tekst og musikk som nå er allemannseie. Her er fortelling og beskrivelse av foreldrene til Svend og Marthe. Vi møter Rolf, mangeårig fisker og revykunstner som også spilte trekkspill. Her møter vi Hildur Sandø Aagård som er mor i utvida forstand. Det var hun som fikk i gang dramaundervisning både på og utenfor skoletid og det var hun som gav ungene tillitt og kjærlighet og tro på at «Inga på øya» var noe alle skulle få bli kjent med fordi det handler om dem som gikk i forveien tross fattigdom og avundsjuke.

Boka gir oss innsyn i kulturprosesser vi kan lære av. Det handler om en bevissthet på viktigheten av å bruke historie, nåtid og fortid samt musikkarven. Dette er god kulturpolitisk oppdragelse. Det er blitt mange oppsettinger med amatører fra Flatanger kulturkommune. Du finner dem i boka. Jeg vil også fremheve de mange bildene fra scener og miljø. Hvis du ikke vet hva du skal legge under juletreet til jul, så bør du vite det nå.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken