NAMSOS: I en melding fra Statsforvalteren i Trøndelag forteller fylkeslegen om hvor lenge restriksjonene vil vare:

– Vi er nå inne i den siste etappen i dette maratonløpet. Hvor lenge vi må ha restriksjoner henger sammen med smitteforløp og vaksinering. Men når vi kommer mot sommeren tror jeg vi kan slippe opp en del – kanskje før. Det legges nok opp til en gradvis og kontrollert åpning som vil gå i faser, sier Vaage.

Han mener trønderne må planlegge for at det fortsatt skal være restriksjoner.

– Det tror jeg er lurt, uten at jeg med sikkerhet kan si med hvilke restriksjoner. Men vi vet nok mer om gjenåpningsplanene senere denne uka, sier Vaage.

Gjenåpningsplan

Han viser til at statsministeren denne uka skal orientere Stortinget om regjeringas gjenåpningsplan for Norge. Det var opprinnelig varslet at gjenåpningsplanen skulle presenteres før påske, men dette ble utsatt som følge av økende smittetall flere steder i landet.

I påska varslet helseminister Bent Høie at de nasjonale tiltakene blir forlenget med to dager, fra 12. til og med 14. april. Hensikten er å få et bedre grunnlag til å vurdere hvordan påskeferien har påvirket smittesituasjonen.

Den engelske virusvarianten, som dominerer i Norge, er ikke bare mer smittsom, men fører også til mer alvorlig sykdom og flere sykehusinnleggelser. Derfor innførte regjeringa 25. mars strengere nasjonale tiltak for å hindre at smitten skal spre seg til områder i landet med lite smitte.

Vaksiner settes fortløpende

Nå er nærmere 13 prosent av befolkningen i Norge vaksinert. Noen med to doser, andre med første dose.

Folkehelseinstituttets (FHIs) siste oppdaterte vaksinescenario viser at vaksineringa går omtrent som opprinnelig planlagt i Norge. Tidspunktet for når alle over 18 år er vaksinert er forsinket et par uker.

– Vaksineringa går jevnt og trutt og snart går vi over fra målrettet vaksinering av risikogrupper til massevaksinering. Kommunene vil fremover motta større leveranser av vaksiner, sier smittevernansvarlig Marit D. Kverkild hos Statsforvalteren i Trøndelag.

Hun viser til at det de siste ukene har kommer flere gode nyheter med tanke på vaksinenes effektivitet. Og selv om AstraZeneca er satt på pause har det ikke påvirket vaksineringa betraktelig ifølge FHI.

Scenariet er at alle voksne over 18 år får sin første dose innen midten av juli måned.