Maktmennesker

Foto:

Av

I 1905 kom anlegget av Nordlandsbanen til Sunnan. Her ble det bråstopp i seks år.

DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Ole Tobias Olsen hadde gått opp traseen for Nordlandsbanen videre over til Beitstad, opp til Bangdalen og ned til Namsos. Dette var prosjektets første mål. De skulle bygge jernbane til Namsos for å hente fisken på Namdalskysten.

Men 1905 var et spesielt år. Krig mot Sverige var sannsynlig. Forsvaret ville ha en jernbane som kunne bringe soldater og krigsmateriell fort fram. Men krigsfaren fra Sverige ble avklart i 1905, så argumentasjonen fra Forsvaret ble fort svekket. Men de dyktige ordførere i Snåsa og Grong utnyttet situasjonen som Forsvaret skapte, og de fikk Stortinget med på å legge Nordlandsbanen om Snåsa.

Men ennå var det tid til å legge banen til Namsos ev. Overhalla. Traseen videre ville trolig gått nordover via Høylandet. Ordføreren i Grong så faren i at Grong ikke ville få jernbanen, og med stor kløkt og pågangsmot fikk han lagt banen gjennom Lurudalen – en vanvittig trase. Videre fra Grong gjennom Tømmeråstunnelen og ei kjempebru over Namsen. Den var så spesiell at de måtte søke bistand fra arkitekten som tegnet og beregnet Eiffeltårnet!

Tenk deg hvilket maktmenneske som måtte «på banen» for å få vedtatt en slik vanvittig trasé!

Historien forteller oss om mange maktmennesker. Det er personer med stor intelligens og pågangsmot som trykker på «de riktige knapper» til riktig tid. Her kan nevnes mange navn.

Men det skjer daglig. Det synes så enkelt. Trolig på grunn av et svakt demokrati. Ta nå for eks. Fv 17. Der ble kjørt gjennom en trasé helt hinsides sunn fornuft og økonomi. Trønder-Avisa leter nå etter grunner for å forsvare det som er gjort. Namdalsavisa sier ingen ting, enda det er hovedsaklig deres abonnementer som må betale fadesen.

Kanskje var denne coronaen bra for demokratiet. Den har vist at det ikke er nødvendig å møtes for å arrangere et møte. Det gir muligheter for travle mennesker å delta i for eks. fylkesting. Hittil har det stort sett bare vært offentlig ansatte som har hatt mulighet til å delta.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken