Gå til sidens hovedinnhold

Mange kjøper bruktbil før sommerferien – dette er fellene du må unngå for ikke å gå på en smell

Hvis du ikke er nøye når du kjøper bruktbil, kan det bli en kostbar affære. Her får du ekspertens råd for hva du må tenke på når du kjøper bruktbil.

NAMSOS: I likhet med sommeren i 2020, vil også årets sommerferie preges av koronapandemien. Det betyr at mange også i år vil måtte feriere i Norge. 74 prosent brukte bilen som framkomstmiddel på sommerferien i fjor. Det viser en undersøkelse Norstat gjorde for NAF rett etter ferien.

Mange velger da å kjøpe ny bruktbil til formålet, men det er ikke alltid det ender med en lykkelig utgang.

– Det er alltid en risiko knyttet til å kjøpe bruktbil, men det er en god del du kan gjøre selv for å redusere denne risikoen. Det er for eksempel en dårlig ide å være impulsiv når du kjøper bruktbil. Du bør bruke tid på å sjekke markedet og være nøye når du prøvekjører bilene som er aktuelle før du slår til, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonssjef i NAF.

Hvert år gjennomføres det hele 500 000 bruktbilhandler i Norge. Det kan være tryggest å kjøpe hos forhandler, men også da må man følge med.

– Da følger det stort sett med en garanti som gjør ting enklere i etterkant. Men du må være varsom også når du handler hos forhandler. Det er lurt å velge en stabil forhandler som har et godt rykte i markedet, sier Sødal.

Les også

Dette skjer hvis du blir stoppet med piggdekk nå

Vær grundig

Kjøper du bil av en privatperson er det flere fallgruver som kan føre til at bilkjøpet blir en rådyr affære. Derfor er det viktig å sjekke bilen grundig.

– Er du grundig, går det stort sett veldig greit å kjøpe bruktbil av en privatperson, men vær klar over at du som regel har sterkere rettigheter hvis det dukker opp problemer i etterkant når du har kjøpt gjennom forhandler, mener Sødal.

Avhengig av bilbudsjettet kan det være lurt å gå for en nyere bruktbil. Mange bilforhandlere sitter med velholdte leasingbiler som er levert inn etter leasingperioden.

– Det er gode muligheter for å gjøre en god handel av nyere bruktbil. Mange forhandlere er interessert i å tømme lagrene for tidligere leasingbiler. Fordelen er at dette er godt vedlikeholdte biler som fremdeles har nybilgaranti, sier Sødal.

Les også

Disse bilmerkene bryter fartsgrensa oftest

Dette må du ha på plass

Det aller viktigste i en bruktbilhandel er å skrive en skikkelig kontrakt. Anslag viser at tallet på bruktbilhandler uten kontrakt er 70.000 hvert eneste år.

– Vi synes det er helt utrolig at så mange tar sjansen på å kjøpe noe så dyrt som bil uten å skrive kontrakt. Du frasier deg mulighetene til både økonomisk kompensasjon og kunne løse en tvist rettslig, sier Sødal.

Kontrakten er bilhandelens viktigste dokument og skal inneholde all relevant informasjon og det du har blitt enig med selgeren om.

Sjekkliste ved bruktbilkjøp:

  • Prøvekjør bilen.
  • Få et verksted til å gå over bilen.
  • Sjekk at bilen ikke har heftelser i Brønnøysundregistrene
  • Sjekk at vognkort og bil samsvarer.
  • Sjekk at selgeren er den virkelige eieren av bilen ved å kontrollere at navnet på eieren er den samme som i vognkortet
  • Skriv kontrakt

Kommentarer til denne saken