NAMSOS: Norges største profesjonelle sykkelritt kommer til å bli ett av de største arrangementene som har vært i Namdalen noensinne. 13. august starter selve dronningetappen i sentrum av Namsos, og rundt 100 frivillige fra lag og foreninger innen kommunegrensa vil være i sving, når 19 profesjonelle sykkellag med rundt 180 ryttere inntar byen. Hele Arctic Race-sirkuset består av rundt 500 personer og kjøretøy.

- Vi trenger omtrent 15 frivillige til, da vi må ha noen reserver som kan steppe inn på kort varsel. Selv om det kanskje ikke vil bli egen vaktpost til alle, vil de få andre oppgaver i startområdet og ved karavanstoppene. Disse vil også få utdelt jakke, og kr 500 pr person går til et lag eller en forening de ønsker, sier frivilligansvarlig Brit Randi Pedersen i Namsos kommune.

- Påmeldingsskjema ligger ute på kommunens hjemmeside. Skjema stenger når vi har nok vakter tilgjengelig. Kommunen setter stor pris på at frivillige vil delta som vakter, og er glade for entusiasmen rundt dette, sier Pedersen.

Starten går i Namsos lørdag 13. august klokken 1330. Der blir det folkefest med D.D.E., Grannes, sykkelritt for barn, kulturelle innslag, servering av lokalmat og visning av rittet på storskjerm. Men før det vil en egen sponsorkaravane legge ut, med innlagte stopp på blant annet Bangsund og Namdalseid.

Hushovd: - Viktig for sikkerheten

Thor Hushovd er tidligere verdensmester og vinner av første utgave av Arctic Race of Norway. Han kan ikke få understreket nok hvor viktig frivillige er for arrangementet.

- Jeg snakker mye med syklistene som er med. De er selvsagt opptatt av den vakre naturen, rene lufta, og det yrende folkelivet. Men en av de tingene de er mest opptatt av er sin egen og de andre syklistenes sikkerhet. Tidligere år har de lovprist arrangementet fordi det er profesjonelt gjennomført. Det er ikke minst takket være alle de frivillige som stiller opp som vakter og løser andre oppgaver for arrangøren, sier Hushovd.

Også daglig leder Knut-Eirik Dybdal trekker frem viktigheten av et godt korps av frivillige.

- Vi er helt avhengig av dyktige frivillige for å lage det arrangementet vi ønsker. Nå mangler vi rundt 20 frivillige på den tredje etappen. Det håper vi å få løst i løpet av de nærmeste dagene slik at vi kan få vist frem regionen fra sin beste side. Men da er vi avhengig av at folk som er interessert i å være med melder seg, sier Dybdal.

På innsiden

Som frivillig får man komme på innsiden og se hvordan et profesjonelt sykkelritt arrangeres. Selve sykkelarrangementet er det ASO som er hovedarkitekten bak. Det er de samme som arrangerer Tour de France, verdens største sykkelritt, så de som melder seg får virkelig se på nært hold hvordan de beste på sitt område jobber.

Hva skjer om dere ikke får tak i et tilstrekkelig antall frivillige?

- Vi har løst dette i alle tidligere utgaver av rittet, så vi skal nok komme i mål i år også, men vi er helt avhengig av at de som er interessert, tar kontakt enten med oss eller kommunen så raskt som mulig, sier Dybdal.