LIERNE: Det skriver Trøndelag politidistrikt i ei pressemelding torsdag.

De aktuelle bjørnene var ei binne og to bjørnunger i ettårsalderen. Mannen meldte selv fra til politiet om hendelsen.

– Tilknyttet reinsdyrnæringa

– Mannen er tilknyttet reinsdyrnæringa og bjørnene ble skutt i et område der flere reinsdyrkalver nylig var drept av bjørn. Påtalemyndighetene legger til grunn i tiltalen at disse tre bjørnene var involvert i uttaket av reinsdyrkalver, skriver politiet.

Tiltalen forutsetter at tiltalte skjøt de tre bjørnene, og at denne handlinga medførte minking av en fredet art som er truet av utryddelse i Norge. Videre forutsetter tiltalen at vilkårene for nødverge på vegne av reinsdyrene ikke var oppfylt.

– Hvorvidt disse vilkårene var oppfylt eller ikke, vil være et sentralt tema under hovedforhandlingen i retten, sier påtaleansvarlig politiadvokat Amund Sand i Trøndelag politidistrikt.

Tiltalte er gjort kjent med tiltalebeslutninga. Det er foreløpig ikke berammet tid til hovedforhandling i saken.

Brukte nødretten

Trønder-Avisa intervjuet den erfarne reineieren bare noen dager etter hendelsen.

Han viste da til at han hadde brukt nødretten.

– Følelsene er så blandet. Det verste av alt, er at man blir mistenkt for å ha gjort noe storgæli – og bli sett på som en storforbryter. Det jeg har gjort, er at jeg har tatt på meg ansvaret for å beskytte reinene mine. Jeg kommer til å gjøre dette igjen – det er jeg forpliktet til overfor mine dyr. Ingen annen yrkesgruppe hadde tolerert noe sånt som dette, sa han til Trønder-Avisa.