Gå til sidens hovedinnhold

Maren pendler hver dag – nå jubler hun over lovnaden om gratis ferge: – Vil gjøre det enklere for folk å flytte hit

For ett år siden flyttet Maren Grønli Berg til Gjerdinga sammen med søstera si. Lovnadene om gratis ferge får henne til å smile – men samtidig tør hun ikke tro det før hun får se det.

For abonnenter

GJERDINGA: I den nye regjeringserklæringa slås det fast at fergeprisene i Norge skal halveres. I tillegg blir det gratis ferge til øysamfunn uten annen forbindelse til fastlandet enn ferge, samt på strekninger med under 100.000 passasjerer.

Det har de to partilederne og forhandlingslederne i Hurdal, Jonas Gahr Støre (Ap) og Trygve Slagsvold Vedum (Sp), bekreftet overfor VG.

Letta pendler

For Namdalen sin del betyr lovnadene fra regjeringa blant annet at det vil bli gratis å reise på strekninga Gjerdinga-Eidshaug.

– Jeg har selv valgt å bosette meg på Gjerdinga, og er forberedt på å ta ferge. Men dette vil være veldig positivt for min personlige økonomi, sier Maren Grønli Berg.

Hun flyttet til Gjerdinga sommeren 2020, og har siden da pendlet fram og tilbake til Kolvereid hvor hun jobber som kulturskolelærer.

– Jeg tar ferga to ganger om dagen, men jeg vet at det er mange som har flere turer enn meg. Så det er store utgifter det er snakk om, og dette gjør meg veldig letta, sier hun, før hun påpeker:

– Men jeg tror det ikke før jeg får se det.

Les også

Søstrene Maren (24) og Vilde (22) har flyttet sammen til Gjerdinga, ei øy med drøyt tjue fastboende: – Vi har snakket om det siden vi var barn

Fra hun flyttet ut hit og begynte å ta ferga, har hun allerede merket at prisen har gått ned. Samtidig anslår hun at det går over 15.000 kroner i året i fergekort for hennes del.

– Blir det gratis hadde det vært helt «amazing», sier hun, og legger til at dette ikke minst vil bety mye for øysamfunnet.

Bra for øysamfunnet

– Dette viser at den nye regjeringa ønsker å opprettholde og stimulere til at folk skal bosette seg utafor sentrum, og det vil gjøre det enklere å bo her.

Grønli Berg påpeker at de har opplevd en vekst i antall fastboende på øya de siste årene, og at dette forhåpentligvis vil bidra til at den gode utviklinga fortsetter.

– Dette vil virkelig gjøre det lettere for folk å ta et valg med å flytte til øya. Da slipper de å ha med kostnaden i vurderinga, og det er veldig bra for øysamfunnet vårt.

Samtidig påpeker hun viktigheten av at det forblir bilferge på strekninga.

– Jeg håper regjeringa ser hvor mye den blir brukt, og hvor mye vi setter pris på den. Vi er veldig redde for å miste ferga, sier hun, som på ingen måte har syntes det har vært noe problem å pendle etter hun flyttet ut hit.

– Gulrota er å komme heim til Gjerdinga, sier hun og smiler.

– Pengene du sparer på ferge, hva skal du bruke dem på?

– De skal jeg bruke på å isolere hytta, bygge ut og sørge for at jeg kan fortsette å bo på Gjerdinga.

Les også

Fra kjøkkenkroken på Gjerdinga skriver Tone Sofie Aglen politiske kommentarer for Norges største avis

Kommentarer til denne saken