Gå til sidens hovedinnhold

Med ett ble strikking det rette for fløytisten Ane

Fra den dagen i mars da koronaen slo til for fullt, ble frilansfløytist og masterstudent Ane Sunde plutselig bare stående hjemme og øve. For ikke å bli litt smårar, lette hun fram en gammel hobby og tok den et lite steg videre.

TRONDHEIM: – Det ble plutselig en periode da veldig lite skjedde. Ikke undervisning og ikke oppdrag. Det ble bare rett og slett utrolig mye øving. Jeg måtte finne på noe for at jeg ikke skulle gå på veggen, sier hun.

Løsninga ble en hobby hun hadde hatt veldig lenge.

– Jeg har strikket siden jeg var lita, og nå tok jeg fram hobbyen igjen. Jeg bestemte meg for å strikke en jakke, men fant egentlig ikke noe mønster som jeg likte. Da kom ideen om å designe noe selv.

Derfra ballet det på seg med mange forskjellige oppskrifter designet av den driftige grongningen.

Egen nettside

– Jeg la ut litt bilder som samboeren Peter Robertsen har tatt av det jeg designet på instagramkontoen min «novemberknits», og det tok litt av, forteller Sunde.

Responsen gjorde at hun allerede i juni hadde sin egen nettbutikk der hun solgte oppskriftene.

– Strikkeoppskriftene selges på Novemberknits.com og hos en del forhandlere. Oppskriftene har blitt solgt til nesten alle verdensdeler. Hele Skandinavia, storbyer i Europa, Asia, Australia og USA, Sør-Amerika, forteller hun.

Én av forhandlere som selger oppskriftene hennes er Strikkeburet i Grong.

– Jeg har fått utrolig mye god hjelp med blant annet sponsing av garn fra dem.

Selv om hun beskriver stilen på det hun designer som «litt ungdommelig», er kundene i alderen 18 til 60.

– Jeg tror designet treffer ganske bra hos mange. Og det er veldig moro, sier hun.

Musiker

Når hun ikke strikker eller designer klær, går det i musikk.

– Jeg holder egentlig på med to masteroppgaver for tida; én gjennom NTNU og én gjennom UIA, sier Sunde.

Masteren på NTNU skal være ferdig til våren, og avsluttes med en konsert.

– Det blir litt spennende. Jeg har, via en fløytist som jeg har gått på masterclass hos, fått kontakt med en libanesisk komponist som heter Houtaf Khoury. Han har blant annet samarbeidet med Libanese Philharmonic, Ukraine National Orchestra og Bamberger Symphoniker. Han skal skrive et bestillingsverk til meg som skal framføres på den avsluttende konserten. Det blir utrolig spennende.

I forbindelse med masteroppgaven skal hun også ha praksis i Trondheim symfoniorkester.

– Utdannelsen jeg tar er som klassisk fløytist, og jeg spiller i forskjellige konstellasjoner med blant annet orkester og kammermusikk.

Hun er blant annet med i en blåsekvintett som heter Poltergeist, er frilansmusiker med varierte oppdrag og har et samarbeid med en pianist i en duo.

– Fritidsproblemer har jeg ikke. Jeg tror egentlig at jeg har brukt opp fritidskvoten min. For det er hektiske dager. Men med god organisering så går det meste, sier Sunde, som innrømmer at kombinasjonen frilans musiker og frilans designer kanskje ikke er det mest ideelle med henblikk på stabil inntekt.

– Men det er veldig moro når det noe man liker å drive med. Det er noe spesielt å drive med sitt eget, sier hun.

Kommentarer til denne saken