Vinter-OL som starter i Beijing om ei uke, skulle egentlig vært arrangert i Oslo. I stedet må vi nøye oss med morgensendinger på tv, tomme tribuner og munnbind – som handler om mer enn å begrense koronasmitte, ytringsfriheten skal også knebles. Det er noe å tenke på, det.

Det var i 2013 og 2014 mange av oss drømte om igjen å få oppleve olympiske vinterleker i Norge nettopp i år – 28 år etter de fantastiske ukene på Lillehammer. Oslo kommune jobbet med en søknad og ei folkeavstemning i 2013 viste at 55 prosent av hovedstadens befolkning som avga stemme, stilte seg positiv til OL i Oslo i 2022.

Dessverre, eller skal vi i dag si heldigvis, så var oppslutninga rundt om i landet ikke like positiv. Høsten 2014 ble planene lagt bort etter at det ble klart at det ikke var politisk vilje på Stortinget til å gi nødvendig statsgaranti.

I dag skal vi være glade for at Oslo ikke står som vertsby for de kommende vinterlekene. Tenk deg hvilke diskusjoner vi ville ha hatt utover høsten om smittebegrensning, innreiserestriksjoner og testkapasitet, for bare å neve noe. Jonas og Ingvild ville fått mer enn skjenkestopp og press på helsevesenet å forholde seg til. Det ville gått med mye tid og enorme ressurser for å diskutere alle detaljene for å kunne gjennomføre lekene i ei tid hvor smittetallene øker.

Jeg er glad vi slipper den prosessen. Men jeg er ikke glad for at Beijing står som arrangør.

Med Oslo ute av bildet i kampen om OL i 2022, kunne den Internasjonale Olympiske Komite (IOC) velge mellom Beijing og Almaty i Kasakhstan. Det sto altså mellom Kina og Kasakhstan – to land som ikke akkurat utmerker seg når det gjelder å ivareta menneskers frie rettigheter.

Pampene i IOC så det neppe som et valg mellom pest og kolera da de stolt kunne meddele verden at Beijing og Kina ble valgt som vertsby og vertsnasjon. – Det vil legge til rette for at Kina kan bli en stor idrettsnasjon, også innen vinteridrett, sa den tidligere norske IOC-veteranen Gerhard Heiberg.

Vi vet for lite om forholdene i Kina, svarer idrettsutøvere som har blitt spurt om hva de mener om Kinas syn på ytringsfriheten. Forståelig det, når selv deres ledere er feige.

Eivind Kvam, pensjonert NA-journalist

Fokus på Kina og OL har snart vart i 20 år. Da Beijing ble tildelt sommer-OL i 2008 var kritikken kraftig, mye på grunn av Kinas brudd på menneskerettighetene. Heiberg var selvsagt en av dem som forsvarte avgjørelsen. Med overbevisning hevdet han at et OL i Beijing ville være med på å bedre forholdene for kineserne.

Hvor naiv går det an å bli?

Det har gått 14 år siden den olympiske ilden ble slukket etter sommer-OL. Det er vanskelig å si at «den olympiske ånd» har hatt noen betydning. Det er nok å vise til hvordan kinesiske myndigheter turer fram i Hong Kong og hvordan spesielt uigurene blir behandlet.

For riktig å understreke at de kinesiske myndighetene ikke har «lært» noe som helst – ga en av lederne i den kinesiske arrangementskomiteen i forrige uke beskjed om at kritikk av Kina vil kunne føre til straff og utestengelse fra lekene.

Det er skremmende å registrere at «beskjeden» fra Kina ikke har blitt kommentert av en eneste idrettsleder – verken i IOC eller i Norge, for den del. Kina er nemlig vant til å gjøre som de sier og det er ingen som tør stå opp mot diktaturet.

Vi vet for lite om forholdene i Kina, svarer idrettsutøvere som har blitt spurt om hva de mener om Kinas syn på ytringsfriheten. Forståelig det, når selv deres ledere er feige.

Dessverre har vi sett ei utvikling hvor land uten demokratisk innflytelse sikrer seg store idrettsarrangement som olympiske leker. IOC sine krav til arrangørbyene har vært så store at mange potensielle søkere har falt fra opp gjennom årene.

Det er derfor gledelig at de neste sommer- og vinterlekene skal arrangeres i Frankrike og Italia. Paris står som vertsby for sommer-OL i 2024, mens Milano og Cortina er tildelt vinter-OL i 2026 – etter kamp mot Stockholm og Åre.

For oss rike – eller grådige – nordmenn kan det være greit å huske at Torino i Italia var vertsby for vinter-OL i 2006. Det vil altså gå 20 år mellom to vinterleker blir arrangert i «støvellandet».

I år er det 28 år siden den rike oljenasjonen Norge så seg råd til å arrangere vinter-OL. Noe å tenke på for oss som fortsatt håper på olympiske leker på hjemmebane.