Vi har alle vårt. Noen er litt i overkant opptatt hvordan en ting ser ut, og noen hvordan en ting skal brukes. Begge deler er selvfølgelig viktige. Kanskje er bruken i mine øyne viktigere enn designet, men for andre er det motsatt. Det som imidlertid er enda viktigere for meg, er hvordan ting ser ut innvendig. Hvordan leamikken er bygget opp.

Min teori, som salige Sigmund Freud ganske sikkert ville nikket anerkjennende til, er at det hele startet i barndommen. Nye leker måtte demonteres for å se hvordan de var inni. Var det en skrue der, så var klossete hender i gang med å få den ut så fort en utslitt skrutrekker var lokalisert i den nederste skuffen på kjøkkenet – der alt som ikke hadde en annen fast plass havnet.

Dette har selvfølgelig kostet en del penger opp gjennom åra. Ting jeg hadde klokkertro på jeg skulle få sammen igjen, døde i forsøket. I så henseende er jeg et lite offer av miljøet jeg vokste opp. Mine to eldre brødre fikk en flott Radionette radio av den gamle typen – fra før transistoren meldte sin ankomst. Den typen med radiorør som en sentral del av mekanismen. Den radioen ble møysommelig plukket i atomer av de to, og da fatter'n oppdaget det, fikk de streng beskjed om at den skulle de sette sammen igjen.

En stund senere var det inspeksjon. Radioen var tilsynelatende helt som den skulle være. Det var ingen skruer som manglet, og alle radiorørene og alt annet av rallemikk inne i boksen hadde funnet en plass. Problemet var bare at veldig mye hadde havnet på feil plass. Radioen var for alltid død.

Med årene har noe av denne morbide interessen for å demontere alt innen armlengdes avstand avtatt noe. Men noe annet har kommet i stedet. Det å sette pris på ting som er godt laget. Har dere noen gang tatt dere tid til å kjenne på sveiva på ei helt ny fiskesnelle av god kvalitet? Man kjenner alle lager og alle tilpasninger.

Men nå sitter jeg og gleder meg til helga. En liten titt innom det nettstedet middelaldrende menn skal holde seg langt unna, finn.no, fant jeg her om dagen selve kinderegget blant fascinerende oppfinnelser. Oppfinnelsen som har absolutt alt. Det er artig design, utrolig interessant bruksområde og det må være en helt spesiell mekanisme som driver det. Jeg fant en Odhner mekanisk regnemaskin til en billig penge. Den ble kjøpt lenge før jeg kom opp med en plausibel forklaring til frua om hvorfor jeg måtte ha akkurat den dingsen.

Men helga er uansett satt av til å finne ut hvordan den virker, og hvorfor den faktisk virker.

Jeg gleder meg.