Johaug med fotlenke

Heksejakt Journalist Håkon Arntsen mener at Therese Johaug er rettsløs og forfølges av TV2».  Foto: Håkon Mosvold Larsen, NTB Scanpix

Maken til mangel på selvkritikk og selvinnsikt av en garvet journalist, skal en lete lenge etter.

Meninger

Innspill

Håkon Arntsen,

Namsos - tidligere journalist


Dopinghysteriet rundt Therese Johaug er utenfor enhver verdighet. At media går bananas er som forventet, men også reaksjonsmønstret mot toppidrettsfolk gir absolutt grunn til undring.

Det henger ikke på greip at en forglemmelse om å sjekke etiketten på leppekrem, over natta kan gjøre en stor idrettshelt til en sviker, en man ikke kan stole på, en det er lov å forfølge og plage.

Johaug skal ikke få delta i konkurranser, ikke få trene med jentene og ikke søke råd hos Olympiatoppen eller trenerne. Hun får heller ikke trene der hun ønsker. Johaug skal behandles som en superkriminell, en paria, som kan jages av media døgnet rundt.


- En vekker for Norge

Frode Estil synes «fryktelig synd på Therese Johaug», og mener dopingsaken er en vekker for Norge.

 

Som tidligere journalist får jeg vondt i magen over å se hvordan media herjer med et sjokkskadd menneske som gjorde den alvorlige feilen at hun stolte fullt og helt på legen sin.

Den verste mobberen i så måte er sportsjournalist Ernst A. Lersveen i TV2.


Slik skal langrenn oppfylle «ungdomskravet»

* Mer skicross. * Frie distanser. * Klasser uten konkurransefokus.

 

Lersveen har bestemt seg for at hun ikke har fortalt den fulle og hele sannhet. Men det skal han få fram. Dermed lager Lersveen blant annet en stor sak på når legen og Johaug snakket sammen, om det var til frokost eller til lunch. Hadde hun bare vondt i leppa, eller hadde hun også problemer med magen?

På toppen av selv å konstruere konspiratoriske og meningsløse problemstillinger, konkluderer han med «at det dukker stadig opp nye spørsmål som vi ikke får svar på». At det er han selv som konstruerer disse spørsmålene, for å svekke hennes troverdighet, tar han null hensyn til. Maken til mangel på selvkritikk og selvinnsikt av en garvet journalist, skal en lete lenge etter.


Johan er født med astma og bruker Ventoline regelmessig

Langrennsutøveren Johan Hundseth fra Kolvereid bruker samme astmamedisin som onsdag fikk Martin Johnsrud Sundby utestengt.

 

Jeg synes også strafferegime, slik som i Johaugs tilfelle, er fullstendig urimelig. Personlig tror jeg fullt og helt på det hun har fortalt om hendelsesforløpet, et rent uhell. At hun da kan risikere å bli utestengt i flere år, virker totalt meningsløst. Folk som bevisst jukser, skal selvsagt straffes skikkelig, men det er en helt annen sak.

Therese Johaug kan også miste mye av inntektsgrunnlaget. Sponsorer kan trekke seg.

Petter Northug fyllekjørte og kunne ha satt andre mennesker i livsfare. Han ble utestengt en kort periode, men Coop trakk ikke den lukrative sponsoravtalen av den grunn. Johaug som hørte på legen, og smurte krem på en sår leppe, kan derimot havne i unåde. Hun kan få lang straff og sponsorene kan trekke seg. Skulle det skje, tror jeg de fleste vil føle at reaksjonene er dypt urettferdig.


 

Jeg føler at Therese Johaug allerede har fått på fotlenke i denne saken. Jeg er også urolig over hvordan behandling av henne virker på unge og framtidige idrettsutøvere.

Det er grunn til å spørre om reaksjonene er rimelig i en rettsstat som Norge. Hvilke verdier er det idretten skal hegne om?

Det kan også være nyttig for media å drøfte sin rolle i Johaug-saken. Jeg tillater meg i så måte å komme med en anbefaling til TV2 og Ernst A. Lersveen; ta en god pause, og smør litt krem på leppa.


«Det finnes ikke noe finere enn dette»

Her legger Ole Jørgen Bruvoll grunnlaget for det han håper skal gi tur til VM. – Det finnes ikke noe finere enn dette, sier libyggen.