Brannfakkel

Tillat doping

Selvsagt er dette både sprøtt og umulig, likevel våger jeg å forslå det: Tillat doping!
Meninger

Toppidrett er underholdningsindustri, og alle som liker denne form for underholdning, jubler over nye rekorder og utrolige prestasjoner. Slik det nå er blitt, og har vært ei god stund, er det like spennende å vente på de påfølgende dopingavsløringene eller annet juks.

Ved å gjøre doping lovlig, vil en samtidig redusere antall juksemakere til det håndterlige. Dagens situasjon er både latterlig og umulig. Når sårsalve og tiltak mot luftforurensing gjør toppidrettsfolk til juksemakere, må det være på tide å «banne i kjerka».

Da jeg lørdag morgen hørte programmet Verdibørsen i P2, måtte jeg virkelig spisse ørene. Den svenske verdifilosofen, Torbjørn Tännsjø, ga meg nye tanker. Nye? Kanskje ikke helt nye?

Tännsjø hevder at det i hovedsak er to grunner til at doping i idrettssammenheng er ulovlig. Den ene er helseaspektet. Den andre er den ideologiske siden av saken: Den sterkeste, den raskeste, skal vinne i ærlig kappestrid. Ærligheten vil vi også skal gjelde forberedelsene.

Det er da den svenske professoren i filosofi mener vi glemmer at blant annet medisinsk forskning og framskritt stadig øker menneskets yteevne. Dermed spår han at begrepet doping snart vil være avleggs.

For min egen del vil jeg tilføye at det ikke er så mange tiår siden de som tjente penger på sin idrett, ble utestengt fra for eksempel deltakelse i OL!