Ukeslutt

Min hypotetiske nyttårstale

Ukeslutt NA-journalist Sturla Nordbøe.  Foto: BJØRN TORE NESS

Meninger

Ikke har jeg blått blod og ikke har jeg noen politisk partitilknytning. Derfor er jeg hundre prosent sikker på at jeg aldri kommer til å holde nyttårstale til folket.

Jeg kommer forresten aldri til å holde tale i det hele tatt, jeg har angst for å snakke i større forsamlinger. Og ei større forsamling i mine øyne er mer enn fire–fem personer.

Om jeg – helt sånn hypotetisk – likevel skulle holde årets nyttårstale på vegne av Harald eller Erna, så har jeg temaet klart: Få verden tilbake til folkeskikk og respekt for medmennesker. Nå er det ikke noe nytt at vi over 60 gjerne ønsker oss tilbake til tida med høflighet og folkeskikk.

Jeg mener imidlertid det har vært en voldsom negativ utvikling i hatefull retorikk og ekstreme meningsytringer bare det siste året. Både internasjonalt og nasjonalt.

Nå tenker jeg ikke på ekstreme terroristgrupper som IS, som ikke har fnugg av respekt for verken kultur, historiske verdier eller menneskeliv. Mine bekymringer gjelder det jeg hittil har oppfattet som oppegående samfunn, mennesker og demokratier i både Europa og USA.

Årets valgkamp i USA gjorde meg både kvalm og uvel med karakteristikker og beskyldninger som jeg aldri hadde forventet å høre i det jeg betraktet som et velfungerende demokrati. Og da synes jeg begge presidentkandidater var omtrent like ille.

Samtidig kjenner jeg på at vi har fått den samme tendensen også her til lands den senere tid. Hatefulle beskyldninger, useriøse påstander og ordbruk langt utenfor folkeskikk og akseptabelt nivå har fått prege debatten her heime.

Enten det gjelder den nasjonale debatten om flyktninger eller mer lokale diskusjoner om kommunereform. At debattnivået er lavere på sosiale medier, er jeg vant til. Men nå synes jeg debattnivået gjennom ordinære kanaler også er blitt råttent.

Alle mennesker har rett til å ha ei mening og skal respekteres, uansett. Så lenge meninger ikke ender i vold og undertrykkelse. I mitt hode har ingen krav på sannheten, enten det er religion, politikk eller retten til å leve med sin legning.

Dersom det tragiske debattnivået vi nå ser eskalerer, frykter jeg ingen fornuftige mennesker snart vil ta ansvar eller delta i samfunnsdebatt og politisk virksomhet, verken lokalt eller nasjonalt.