Fenomenet Terje Tysland

For egen regning

TREKKSPILLKULTUR Terje Tysland på scenen foran en fullsatt Olavshall. 

Meninger

«Han er det eneste demoniske mennesket jeg kjenner: – En mager trønder med tynt hår og onde øyne. Til overmål spiller han trekkspill!»

Slik ble Terje Tysland introdusert på sin første soloplate, «Stakkars Klovn», for 40 år siden. Han som skrev teksten på baksida av albumet var Ole Paus. Han fortsatte:

«Jeg har hørt denne platen. Hans første forsøk på ustøe ben, og kan bare si: Dette er en mann som intet har lært av sine erfaringer i livet!»

Det er ganske utrolig at det nøyaktig 40 år seinere skal være mulig å oppleve Terje Tysland selge ut to konserter i Olavshallen. På en måte er det nesten mer utrolig enn at den tidligere bandkameraten Åge Aleksandersen skulle selge ut Royal Albert Hall i fjor.

Eller som trommisen på «Stakkars Klovn», Kaare Skevik jr. sa det i fjor – det at Åge skulle spille i Royal Albert Hall var like utrolig som at Terje Tysland skulle holde 17. mai-talen på Festplassen i Namsos.

For Tysland har alltid vært utskuddet, rebellen, som har reist seg gang på gang, etter både nederlag og oppturer. Som regel i skyggen av noen andre eller en eller annen trend, som oftest sittende igjen med ingenting når andre hadde skodd seg på hans suksess.

Aller minst hadde han vel trodd det selv, at han 40 år seinere skulle både ha holdt 17. mai-tale i heimbyen, og solgt ut Olavshallen to ganger.

Men det skjedde altså i Trondheim de to foregående helgene. Og det var ikke bare utsolgt. Ifølge folkene i Olavshallen hadde det aldri vært så fullt der noen gang, hver en klappstol var solgt, og enda var det 100 personer på venteliste. Folk kom fra hele landet for å få med seg denne demoniske trekkspilleren dra fram høydepunktene av det som snart nærmer seg en låtkatalog på 300 både kjente og ukjente sanger.

Over 5.000 ønsker på sanger kom inn, og de 30 mest populære ble plukket ut, og framført i nesten tre timer. Og selvfølgelig med tre timers langt nachspiel etterpå – som også var utsolgt.

Hvis noen endelig fortjener en slik suksess, måtte det være Terje Tysland. Fortsatt har han ikke rettighetene til de tre første av sine plater, inkludert «Stakkars Klovn», kanskje et av de mest undervurderte albumene i norsk rockhistorie.

I mange år trodde han nok at han var utstøtt i heimbyen. Samtidig med at Åge erklærte at det var langt igjen til Royal Albert Hall, hadde han egentlig gitt opp musikken og emigrert til Tenerife. Men etter noen uker tok pengene slutt, og han reiste til Oslo for å skrive låter. Klassikere som «Klokkeren», «Frigjøringsda’n», «Ka e du så gla’ fer» og «Grævva me ne’» ble resultatet, bare på den første plata.

Men det skjedde noe på 60-årsdagen, da hele Namsos stilte opp og hyllet en både rørt og overrasket Terje Tysland.

Nå har Tysland gjennomført sine to ønskekonserter med de mest kjente låtene i Trondheim, for folk fra hele landet, men selve jubileumskonserten ønsker han å gjøre i Namsos, under Woodland-festivalen i november.

Det er dette som er målet med Woodland-festivalen:

Å løfte fram historien bak det som er kommet av merkelige, rare, rebelske og kreative utskudd fra denne dalen, og som nå er blitt kommersielle suksesser som løftes inn i de høykulturelle borgene Olavshallen og Royal Albert Hall.

Å vise de ukjente sidene, hva som inspirerte dem, hvem som igjen er blitt inspirert av dem, og hvordan det henger sammen med plassen vi kommer fra.

Fordi det er her det begynte, de utrolige historiene om hvordan en tater og skihopper fra Gullvikmoen, en trekkspiller med samiske aner fra Nams- skogan eller noen ungdommer fra Skage kunne erobre hele Norge med sine sangskatter.