Bølgen som endelig traff

For egen regning

Som i gode gamle dager: I fjor spratt deltakerantallet i Namsosløpet opp. Hvorfor? Jo, «Opptur-folket» kom i hundretall for å kapre lettjente poeng. Hyggelig for alle parter!  Foto: BJØRN TORE NESS

Meninger

Det er ikke sikkert du husker Thomas Babington «Babe» Levy i spenningsfilmen «Maratonmannen» fra 1976. Mange ble forvirret over at «Babe», spilt av Dustin Hoffman, ikke bare løp fra leiemorderne til gamle naziforbrytere, men han løp også på fritida. Med joggesko fløy han rundt i Hyde Park. Hva var hensikten?

Det finnes sikkert mange årsaker til at joggebølgen kom skyllende over verden på 1980-tallet, men kanskje var det en forutsigende filmregissør som på sin finurlige måte spådde hva som ville komme ved å plante et par joggesko på «Babe».

Folk gledet seg stort over å løpe i skog og mark og på asfalt, og best av alt; de fikk anledning til å reise verden rundt på løpsarrangement. Toppen var maraton – den klassiske OL-distansen. Det var et folkhav på startstreken både i New York, London og Oslo.

For å løpe en maraton må du være i form, men slengte du deg på joggebølgen, var mye gjort. Pluss noen uhorvelig mange tunge treningstimer.

Joggebølgen nådde aldri fram til Namdalen. Jo, det var populært å reise sammen med venner og kolleger på Grete Waitz-løpet i Oslo, men de var ikke så synlige på vegene på 80-tallet.

I 1986 ble det første Namsosløpet arrangert, men kun 325 løpere og mosjonister stilte til start. Ildsjelene rundt Namsen FIF hadde nok håpet på mer, men de ga ikke opp. Belønninga fikk de på starten av 1990-tallet. Da eksploderte det. Godt over 2.000 deltakere. Hvorfor? Jo, toppløpere ble hentet som trekkplaster. Det hjalp noe, det var mange distanser å velge mellom, og spesielt slo «Folkemila» godt an.

For kanskje er vi av et folk som liker det litt uhøytidelige, sjarmen med å trekke bort fra asfalten, treffe kjentfolk og vise madammen i huset, at vel har magen blir noe større i det siste, men man er da i det minste sprekere enn han, og han der.

Et godt selvbilde er ikke det dummeste å ta med seg i hverdagen.

Etter å ha løpt i et par år sluttet bare Forrest Gump å løpe. Han hadde skapt en løpebevegelse i USA. Skuespilleren Tom Hanks lot skjegget gro. og vi lo over «galskapen» uten å tenke på at slik var det jo i den virkelig verden. Folk løp! I flokk!

Akkurat som i «Maratonmannen» lurer jeg på om filmregissør Robert Zemeckis så noe vi andre ikke så ville komme. Filmen tok verden med storm i 1994. På 2000-tallet døde joggebølgen ut.

Men folk holdt seg fortsatt i noenlunde form. Etter hvert spratt det fram treningssenter med fancy tilbud – det fenget mange. Hva så med Namsosløpet? Deltakelsen gikk ned, men tilbudet var der. Det ble gjort mange gode forsøk på å blåse liv i løpet igjen, men folket hadde annet å gjøre.

I 2014 nådde de bunnen. Bare 325 deltakere så seg bryet å være med i Namsosløpet, samme antall som i 1986. Samme år kom den andre joggebølgen. Nok en gang falt bare noen dråper av den i Namdalen, men noe annet skjedde som fikk større betydning for namdalingene: Oppgraderinga av statusen av det å gå på tur.

Det fenget, spesielt når en kunne knytte turene opp mot GPS-en på mobilen.

Så kom det geniale «Opptur-konseptet». Folk strømmet ut i skog, fjell og mark for å samle poeng. Nærmere 1.800 namdalinger var med i fjor, og de sørget for å gjøre ildsjelene i Namsen FIF blanke i øynene. Deltakelsen økte med rundt 800 deltakere – for er det noe vi «opptursfolket» vil ha, så er det poeng. Det ble et hyggelig gjensyn med «Folkemila» og på turen skimter du også de seige trappene i Granåsen...

Takk for at dere i Namsen FIF aldri ga opp.

300 poeng, det er hele 15 turer opp til Svartfjellet.

PS! Hvorfor er det så genialt å gå eller løpe på tur? Løperdronninga Ingrid Kristiansen sa det omtrent så enkelt: «Ingen trenger å lære å løpe, det er bare å løpe.»

Akkurat som Forrest Gump. Han bare løp av gårde.