Namsos ikke maipyntet

Innspill

Hege Trana, innbygger i Namsos 

Hva med Namsos? Er vi virkelig så fattige at vi ikke kan ta vårpussen?

Meninger

For meg er 17. mai en dag med høytidsstemning. En dag som blir ekstra flott i godt og varmt vårvær.

Fra barnsbein av er jeg vant med at vi var ferdig med vårpussen, både inne og ute, til 17. mai.

Plena ble rakt, området utenfor hekk og gjerde ble ordnet, gata utenfor egen bolig ble kostet og spylt, rusk og rask ble fjernet fra blomsterbed.

Kommunen gjorde sitt både med raking av byens grøntområde og kosting/spyling av gatene.

Det flotte 17. mai-været var ikke nok til å framkalle høytidsstemninga, i år. Den ble delvis ødelagt av en by som absolutt ikke var pyntet.

Jeg gikk i borgertoget, og ble som sykehuspersonell hentet på sykehuset, og gikk ruta ned til byen.

Det startet allerede på indre gårdsplass på sykehuset. Her hadde nok vårryddingen ikke startet; søppel, løv, sand og fulle askebeger skapte ingen stemning.

Etter at vi hadde gått nedover Havikvegen, kom det et helikopter som skulle lande på sykehuset. Bra at toget var kommet et godt stykke ned mot byen, for all sanda som ligger på fortauet opp mot sykehuset hadde nok ikke vært særlig bra for bunader og mørke dresser, når den virvles opp.

I Eidsvollsgata står fortsatt brøytestikkene. Uteområdet ved Namsos ungdomsskole er fullt av sand, likeledes de kommunale plenene gjennom byen. Enkelte steder har det vært feiebil, men med lite bruk av vann er støvplagen fortsatt ille.

Sist helg besøkte jeg Trondheim. Det jeg la aller mest merke til var at gater og fortau var kostet, både i sentrum og i de boligområdene jeg besøkte. Det var også minimalt med søppel. Det forekommer meg at Trondheim kommune hadde brukt penger på vårrydding; og å gjøre byen fin til 17. mai.

Hvorfor? I Trondheim var gater og fortau kostet – de hadde brukt penger på det. Namsos var ikke pyntet til festdagen e i mai – det må mange ta ansvar for, mener Hege Trana, som har tatt disse bildene. 

 

Hva med Namsos? Er vi virkelig så fattige at vi ikke kan ta vårpussen?

Jeg ønsker at Namsos kommune tar tak i dette, slik at vi får en ren og pen by!

Jeg ønsker at vi som bor i bydelene tar tak i nærområdet vårt, og nær sagt feier for egen dør, slik at vi får trivelige boområder. I den bydelen jeg bor er velforeningen dyktig til å arrangere dugnader på lekeplassene. Det møter noen få personer på hver lekeplass, men det monner litt. Øvrige fellesområder blir ikke ryddet. Dugnadsånden er fraværende. Jeg mener at vi som bor i området har et ansvar, ikke bare overfor oss selv, men også overfor hverandre, til å holde det rent og ryddig rundt oss.

Mange av beboerne er faktisk veldig flinke, og ære være dem for det. Det er dessverre altfor mange som ikke bryr seg, og det synes godt i et nærområde.

I min bydel har kommunen denne våren vært flittig til å behandle grusveiene, slik at støvplagen blir mindre. Kjempeflott! Men hva med de vegene vi er så heldig å ha asfalt på? Etter påtrykk fikk vi feiebil på to veier for tre år siden. Det ble kjempefint, støvplagen minket, og du kunne bremse med sykkelen i nedoverbakke, uten å tenke på at du skled i sand. Siden har dessverre ingen sett dem.

Jeg tar med et vers av Olav Wiens vakre vise om «Namsosvår»

«Når det grønnes oppi Bakkan under Klompen,

og når Spillumsfjellet skin i sol fra vest

Og når Havikvein, n står kvitveiskvit og pynta, e det Namsosvår, den vår’n vi like best»

Jeg ønsker meg en slik vår som dette verset framkaller.

En sånn vår kan vi få om vi alle gjør en felles innsats for å gjøre byen vår maifin!

– og jeg kommer gjerne på dugnad.