My name is Simon Templar

For egen regning

  Foto: Bjørn Tore Ness

Meninger

Eivind Kvam

Nyhetsleder

I barndommen og tidlig ungdomstid hadde vi våre helter. Det var selvsagt idrettsstjerner som gjorde det godt i ulike greiner – og så var det Helgenen!

I forrige uke døde Roger Moore, skuespilleren som for min generasjon forbindes med Helgenen, og for det noe yngre med – først Gullguttene og deretter James Bond.

Minnene går tilbake til fredagskveldene i stua. På tv-skjermen som viste bilder i svart-hvitt med en og annen «snøbyge», var Dagsrevyen unnagjort. Det nærmet seg tid for Detektimen hvor Helgenen var favoritten.

Det var ikke opplagt at vi fikk se episodene hvor Roger Moore med eleganse overvant den ene skurken etter den andre – uten den minste skramme eller krøll på dressen.

Med pute i sofaen

Jeg minnes mange diskusjoner, til og med krangling, for å få lov til å se Detektimen som på mange måter var ukas høydepunkt på tv-skjermen. Jeg innrømmer samtidig at puta ofte var på plass, og ble benyttet når det spisset seg til med nevekamper mellom vår helt og lugubre kjeltringer.

Roger Moore har spilt rollen som elegant kjemper mot kriminalitet i flere generasjoner. Bestandig velfrisert og velkledd, rik og med flotte biler og fine damer i fleng.

Var det rart at vi så opp til en slik mann?

Roger Moores innsats om Simon Templar – eller Helgenen – ble avløst av rollen som Lord Brett Sinclair i Gullguttene. Sammen med Tony Curtis forlystet han oss med mye av det samme som Helgenen hadde gjort noen år tidligere.

Mange stiftet sitt første bekjentskap med Roger Moore i rollen som James Bond. Det ble sju filmer i rollen som britisk superspion før han selv valgte å takke nei til den åttende.

Den beste James Bond

For mange er han den skuespilleren som har truffet James Bond-karakteren best. Det syntes nok også dronning Elisabeth som i 2002 adlet «sin» agent slik at han de siste 15 år av sitt liv var Sir Roger Moore.

En fan av James Bond mintes i forbindelse med Moores bortgang, den gamle helten med følgende historie:

Da gutten av sju år, det var på begynnelsen av 80-tallet, fikk han se Roger Moore sitte og vente på en flyavgang. Guttungen tok mot til seg og spurte om autografen og skuespilleren skrev navnet på papirlappen.

Bond - ikke Moore

Skuffelsen var stor da poden så at det sto «Roger Moore». Han gikk på nytt bort til Moore og ga beskjed om at han hadde skrevet feil navn. Han het jo James Bond!

Da lente Roger Moore seg mot unggutten og hvisket at «James Bond» var på oppdrag og at han ikke kunne skrive sitt «riktige» navn i fare for å bli oppdaget av sine kriminelle motstandere.

Historien sluttet ikke der. 20 år senere jobbet autografjegeren som lysmann på et filmsett og en dag dukket Roger Moore opp. Lysmannen fortalte Moore om sin opplevelse på flyplassen, hvorpå skuespilleren måtte medgi at han ikke husket historien.

Dagen etter kom Roger Moore bort til mannen med følgende «innrømmelse»:

– Jeg husket selvsagt møtet på flyplassen, men det var så mange rundt oss i går at jeg kunne ikke røpe min identitet. Det er mange som fortsatt er etter meg, sa «James Bond» – med det samme glimtet i øyet som vi kjenner fra utallige tv-episoder og filmer fra Roger Moores side.

PS! Blir det dårlig vær i pinsehelga, så tror jeg det ligger an til ei lang stund foran tv-skjermen med noen episoder av Helgenen.

Men jeg dropper definitivt puta!