Takk til NA

Minnerik og viktig USA-reise

HØYTIDELIG: Det var ei høytidelig stund på the Scandinavian Cemetery i Lee County, Iowa da minnestøtta over Hans Barlien ble avduket. Fra høyre: solist Lindsay Arrowood som sang amerikanernes nasjonalhymne, etterkommer Ivar Philip Buch, lokalhistorikerne Carl Ivar Storøy og Arnt-Erik Selliaas, NAs Eva Meidal og etterkommer Jackson Buch.  Foto: Tone Aftret

Meninger

NAs lesertur til Amerika «i Hans Barliens fotspor» er vel overstått. NA har viet turen stor oppmerksomhet før, under og etter, både på Facebook og i papiravisa.

Da undertegnede i fjor sommer etter grundige undersøkelser med stor sikkerhet kunne fastslå hvor Hans Barlien i november 1842, for 175 år siden, ble gravlagt i en umerket grav, oppstod tanken om å reise et minnesmerke over denne merkelige og sagnomsuste mannen fra Namdalen.

Allerede i august i fjor lanserte redaktør Kim Riseth ideen om å kombinere avisas 100-årsjubileum med 175-årsjubileet for Barliens død med ei leserreise til Amerika og blant annet Lee County, Iowa, for å besøke Barliens grav. Undertegnede startet da arbeidet med å få reist et minnesmerke over Barlien ved hans grav – og foreta avduking av minnesmerket som en del av turen.


Han avskaffet slaveriet

Abraham Lincolns (1809–1865) største bragd var at han avskaffet slaveriet i Amerika.

 

Minnesmerket ble høytidelig avduket i strålende solskinn mandag 9. oktober på Scandinavian Cemetery i Montrose township i nærvær av et femtitalls personer, flertallet til- reisende fra Trøndelag.

Vi vil takke NA for at prosjektet ble vellykket gjennomført i regi av turoperatør Amerika- bussen ved avdelingsleder Erling Hansen og den gode reiselederen Nina Hovden Bøe.

All honnør også til NAs to representanter på turen, Eva Meidal og journalist Tone Aftret. Sistnevnte rapporterte med tekst og bilder til alle døgnets tider til hjemmeredaksjonen.


Et gufs av en svart fortid i USAs historie

Mellom 1836 og borgerkrigens start i 1861, jobbet over 220 menn, kvinner og barn på sukkerrørsplantasjen Oak Valley i Louisiana.

 

Takk også til de som deltok på turen. Det var rørende å oppleve hele gruppa som improvisert sangkor under ledelse av dirigent Kai Lennert Johansen fra Namsos og Levanger, synge «For Norge, Kjæmpers Fødeland» («Norges Skaal») og «Ja, vi elsker» under avdukingsseremonien.

Vi retter også en takk til Overhalla og Namdalseid kommuner, Namdal historielag og Overhalla historielag, som sammen med Trønderlag of America var med på å finan- siere minnesmerket.


– Far ville finne grava

– Far ønsket å finne grava til Hans Barlien. Jeg skulle ønske han fikk oppleve dette.Hans Barlien - en stor mann

Det er 175 år siden Hans Barlien fra Overhalla og Namdalseid døde, i Iowa, USA. Han betegnes som «den mest navngjetne sønn bygda har fostret».