Ingen brunfarge er verdt å få kreft for

  Foto: Lasse Noerbaek

Meninger

I sommer skal de fleste av oss tilbringe ferien i Norge. Alle håper vi på deilig, varmt sommervær med masse sol slik at vi får oppleve Norge og Trøndelag på sitt beste.

Husk likevel på en ting: Unngå å bli solbrent. Fordi vi har så få soldager, vil vi gjerne ha mest mulig sol når vi endelig har muligheten. Sol i moderate mengder er sunt, men mye sol på en gang kan gjøre oss solbrent. Dette øker risikoen for føflekkreft og annen type hudkreft

De fleste er flinke til å smøre seg når de soler seg. Men det er ikke bare på stranda eller på vannet vi blir brent, men i situasjoner hvor vi ikke tenker så mye over solas stråler som for eksempel på fotballbanen, mens vi går tur, jobber i hagen eller sitter på uteservering.

Norge er i verdenstoppen på hudkreft, vi har faktisk flest dødsfall i hele Europa. Menn er dessverre litt dårligere til å beskytte seg enn kvinner. 20 prosent av norske menn smurte seg ikke under noen omstendighet med solkrem. Bare sju prosent av kvinnene sa de ikke smurte seg.

I Trøndelag er vi flinke til mye, men dette er en statistikk vi ikke vil toppe. I 2018 var det 240 nye tilfeller av ondartet føflekkreft i Trøndelag. Sammenlignet med resten av landet var dette flere tilfeller enn gjennomsnittet.

Heldigvis er det mulig å forebygge de fleste former for hudkreft med enkle tips. Kreftforeningen har fire gode solvettregler som vi anbefaler alle å følge:

  • Begrens tiden i solen – unngå å bli solbrent.
  • Bruk klær og skygge som beskyttelse.
  • Bruk nok solkrem når du ikke er beskyttet på annen måte, minimum faktor 30 og en håndfull med solkrem. Mange blir nemlig solbrente fordi man smører på for lite solkrem, og for sjelden.
  • Ikke bruk solarium – det øker sjansene for hudkreft betraktelig.

Sola er bra for helsa, men i små mengder. Den er vår viktigste kilde til D-vitamin, og ikke minst er det godt for kropp og sjel. Bruk solvett og nyt sola i sommermånedene. God sommer!