Skaper trygge skiløyper i tåkeheimen

Når du plutselig blir overrasket av tåka i fjellet, kan du takke Bjørg, Knut, Tore og Brit-Agnes og hundrevis av andre frivillige for at du finner vegen heim.

Viser veg Skilting, stikker og etter hvert kart på skiltstolpene skal gjøre det tryggere å ferdes i fjellet. Vinter som sommer. Denne helga merker Grong Røde Kors Hjelpekorps 70 kilometer med turløyper. Fra venstre Bjørg Ekker, Brit Agnes Buvarp, Knut Ekker og Tore Søllesvik.  Foto: Stein Nervik

Noen tusen Hjelpekorpset bruker hver vinter noen tusen timer i fjellet. Her plasserer Brit Agnes Buvarp én av minst tusen stikker langs turløypene mens Knut Ekker overvåker det fra snøskuteren. I bakgrunnen Tore Søllesvik og Bjørg Ekker.  Foto: Stein Nervik

Evig ung I mer enn 50 år har Bjørg Ekker vært med i Grong Røde Kors. – Jeg har vært med så lenge fordi det får meg ut, sier hun. Til venstre Tore Søllesvik.  Foto: Stein Nervik

Uten tåke Når sikten er god, er dette den egentlige utsikten på hovedbildet.  Foto: Stein Nervik

Mini

GEITFJELLET: – Vi i hjelpekorpset har holdt på med dette siden 70-tallet. Stikkene plasserer vi med 30 meters mellomrom. Tettere på fjellet og andre steder der sikten kan bli dårligere.

Bjørg Ekker, mangeårig leder i Grong Røde Kors Hjelpekorps, er klar for nok en sesong i vinterfjellet. Denne helga starter nemlig årets vintersesong i fjellet for gjengen hun er leder for.

– Vi skal ut og merke 70 kilometer med løyper, smiler hun og legger til:

– Mange forbinder nok Røde Kors med leteaksjoner, men vi driver vel så mye med forebyggende arbeid.

Med ett var sikten borte

Vi har stoppet et sted mellom Heia gjestegård og Snøhytta som ligger noen meter nedenfor masta på Geitfjellet. Skydekket er tett og lavt. Det har begynt å snø litt.

– Vi må ta noen bilder mens det ennå er sikt, foreslår Ekker.

Ikke så dumt. Været kan skifte fort i vinterfjellet. Noe det også gjør denne ettermiddagen.

Jo nærmere vi kommer Snøhytta, jo dårligere blir sikten. Det kuperte terrenget ser helt flatt ut. Vet du ikke hvor du er og hvor du skal, er det umulig å orientere seg.

Bjørg Ekker, Tore Søllesvik, Brit-Agnes Buvarp og Knut Ekker vet hvor vi skal. De to herrene med smågrålig manke styrer snøskuterne med stødig hånd til hytta som ble gjenreist for et par år siden.

Mangler retningssans

På godværsdager er utsikten herfra fantastisk. Denne dagen er den totalt fraværende.

– Jeg kjenner flere som ikke ville dratt på tur i fjellet dersom løypene ikke hadde vært merket. De har ikke retningssans og hadde holdt seg heime om ikke vi og andre hadde gjort denne jobben, sier Buvarp.

I den sikten vi opplever nå, kan du ha god retningssans og likevel få problemer. Bommer du med noen meter på nedfarten kan du bomme på Heia Gjestegård med flere kilometer.

Selv opptråkka løyper kan blåse igjen.

– Hva er det som får dere til å holde på med dette år etter år?

– Det har vel blitt en livsstil, sier Tore Søllesvik som har vært med i Røde Kors siden tidlig på 80 tallet.

Den andre skuterføreren, Knut Ekker, har vært med siden 70-tallet.

Det er ingenting sammenliknet med sjefen Bjørg, som ble med allerede i 1966.

Buvarp er den ferskest. Hun ble med da hun flyttet til Grong for sju år siden.

Når arbeidet med å stikke løypene starter i helga, er det med et par tenåringer. Men hjelpekorpset sliter med rekrutteringa.

Mindre tid til aktivitet

– For noen år siden hadde URK (Ungdommens Røde Kors) i Grong mer enn 100 medlemmer. Og 30 voksne ledere. I dag er det vel 45 medlemmer i Grong Røde Kors, forteller Bjørg Ekker.

– Jeg merker at mer og mer av tida brukes på å skaffe penger, ikke på aktivitet, legger hun til.

Derfor er alle fire glad for at det denne helga er med flere ungdommer for å merke løyper.

– Vi håper at vi også kan bruke helga til å lære dem opp i skuterkjøring. Vi trenger at flere folk blir kjent i terrenget og kan finne fram både på ski og på snøskuter.

Samtidig som løypemerkinga starter, åpner også snøhytta for sesongen.

– I fjor tenkte vi å åpne helga etter. Men folk kom, så da var det bare å hive seg i vaffelstekinga, smiler Buvarp.