Stor skogbrannfare: Forbud mot all bruk av åpen ild

Skogbrannfaren er stor i nesten hele Namdalen. Fra i ettermiddag innføres det svært strenge restriksjoner for å hindre at det tar fyr.

FRYKTER BRANN: Frykten for skogbrann er stor i de fleste namdalskommuner. Nå innføres det forbud mot all bruk av åpen ild.  Foto: Bjørn Tore Ness

Mini

NAMSOS: Brannsjefene i ti namdalskommuner har vedtatt forbud mot åpen ild utendørs inntil forholdene bedrer seg.

Med bakgrunn i værutsiktene og at det allerede er svært tørt, er det fattet vedtak om forbud mot bruk av åpen ild utendørs i Fosnes, Namsos, Flatanger, Vikna, Leka, Overhalla, Grong, Høylandet, Nærøy og Namsskogan kommune.

Det betyr at folk kan se langt etter bålkos inntil det kommer nedbør av betydning. Grilling på stranda og i nærheten av skog og mark er heller ikke lov.

Både innmark og utmark

Forbudet omfatter bruk av all åpen ild som kan antenne gress, skog og lignende og gjelder f.o.m. 25. mai 2018 kl. 15:00 og inntil situasjonen endrer seg. I tillegg til gjeldende forbud mot å gjøre opp ild i eller i nærheten av skog og annen utmark, innføres forbud mot bruk av åpen ild i innmark.

Dette er forbudt:

  • Det er ikke lov å tenne bål og grill i strandsonen eller i nærheten av skog, mark og innmark
  • Det er ikke lov å tenne opp bål på de vanligvis godkjente og tilrettelagte bålplassene
  • Det er ikke lov å tenne opp små kaffebål
  • Det er ikke lov å brenne hageavfall, selv på egen tomt. Dette kan leveres inn på avfallsmottak.
  • Det er ikke lov å brenne i bålpanne i egen hage

Kan medføre straffeansvar

I tillegg må de som driver skogsdrift utvise stor forsiktighet og må nå fortløpende vurdere om situasjon tillater drift, skriver brannsjefene.

Skader som eventuelt skulle oppstå som følge av bruk av alle typer ild eller annen aktivitet som fører til brann kan medføre straffeansvar.

Ved brann eller farlige situasjoner, skal nødnummer 110 ringes.