Møbler produsert på Rørvik gjør det godt i Tyskland og Sveits

Volker Hempelmann hadde aldri deltatt på noe lignende da han meldte seg på ei møbelmesse i fjor sommer. Få måneder senere hadde han designet og produsert en hel møbelserie: «Nordlys Møbler».

DEL

RØRVIK: – Jeg har ingen møbler å vise deg, for alt er utsolgt, smiler Volker Hempelmann da vi besøker han på verkstedet til «Ytre Namdal Snekkeri» på Noraunet, like utenfor Rørvik.

Volker som opprinnelig er utdannet arkitekt i Tyskland, flyttet til Rørvik sammen med kona Ute Wengorz og barna Lena, Mattis og Noa for tolv år siden. Da ble han ansatt i Hansvik Båt AS, men etter ett år gikk bedriften konkurs.

– Det var ikke noe problem å finne seg arbeid. Jeg jobbet som snekker rundt omkring, men det var liksom ikke det jeg hadde lyst til å drive med, sier Volker, mens han viser fram de første prototypene fra møbelserien.

Etter ett år åpnet muligheten seg for å kjøpe verkstedet på Nordaunet. Sammen med flere kjøpte Volker lokalene til «Ytre Namdal Snekkeri» hvor jobben hovedsakelig besto i å bygge innretninger til båt samt bygging av trapper.

Ideen om å skape en møbelserie

Det var under et besøk av hans svenske kompis gjennom 20 år, Dag Jansson Perslow, ideen om å skape en møbelserie oppsto. Dag som har verksted i Hamburg hvor han ombygger og resirkulerer maritimt treverk til møbler, spurte Volker om de ikke skulle lage noe sammen.

Heime i Tyskland hadde han et opplag eik han hadde fått tak i etter en storm. Siden opplaget var såpass stort ble de raskt enige om å lage en hel serie isteden for bare et møbel.

– I fjor sommer hadde vi ikke mer enn noen ideer, men vi meldte oss likevel på en møbelmesse i Zürich.

Fram til messen i november samme år jobbet de hardt med å lage prototyper og for etterhvert å ferdigstille møbler de kunne ha med seg.

– Vi ville gjerne fotografere møblene på Vikna siden det er her de produseres. Det regnet absolutt hele uken, men siste dagen var det tre timer med opplys så vi fikk til en bildeserie til vi skulle på messen, sier Volker, som videre forteller at de har gjort absolutt alle ledd i produksjonen selv.

– Vi hadde jo aldri vært på en messe før. Vi var bare to kompiser som lastet opp det vi hadde laget på en henger å dro. Vi visste ingenting om importregler eller noe. Alt gikk bra og vi fikk fantastisk respons, men vi glemte jo å skrive opp e-postadresser og alt slikt. Vi var bare så glade og stolte over mottakelsen, ler Volker.

Konas innlegg har skapt interesse i Norge

Møblenehar hovedsakelig vært markedsført og solgt i Tyskland og Sveits. Det var først da kona Ute skrev et innlegg på Facebook at responsen i Norge kom.

– Jeg har jo egentlig ikke tid til det. Jeg jobber alene med båt-innretningene og møblene er jo egentlig bare et sideprosjekt. Vegen blir til mens vi går, og det er en av grunnene til at dette er et privat prosjekt og ikke gjennom «Ytre Namdal Snekkeri».

På neste messe i Hamburg i januar stilte Volker mer forberedt.

– Jeg hadde lært meg i større grad å føre salgsprat. På første messe var jeg jo bare begeistret over alle som fattet interesse for møblene. Skal man selge må man være mer på. Snill og hyggelig selvfølgelig, men også tydelig. En slik møbel er relativt kostbart og alt rundt dette må man være tydelig på når man skal selge.

NORSK EIK: Til nå er møblene produsert med eik fra Tyskland, men på sikt er drømmen å produsere møblene med norsk eik. Her er et parti med norsk eik som nå ligger til tørk.

NORSK EIK: Til nå er møblene produsert med eik fra Tyskland, men på sikt er drømmen å produsere møblene med norsk eik. Her er et parti med norsk eik som nå ligger til tørk. Foto:

Koronapandemien ble en katastrofe

– Det var masse jobb med møbler, trapper og båt-innretninger. Jeg hadde akkurat tatt inn to fra Tyskland som skulle jobbe med meg på verkstedet, men de kunne jo ikke komme. Det ble en periode med ekstremt mye jobb. Noen kunder var naturligvis utålmodige, men det gikk heldigvis bra når de etter hvert fikk møblene sine. Alt måtte utsettes mange ganger.


Inspirert av 70-tallet, men med en moderne vri

Møbelserien er inspirert av 70-tallet, men med et moderne preg. Volker mener det var da møbler ble kjøpt for å vises fram, og ikke bare ha en fast funksjon i hjemmet. Dessuten var ønsket om et enkelt design tilstede når de startet prosessen med å designe møblene.

– Vi bruker et komplisert system under produksjonen. Eiken har utrolige krefter inni seg og det er derfor viktig at systemet som brukes når det produseres gjør at det holder seg slik som det skal.

Volker sier han er kjempeglad for all den positive responsen de har fått, nå også i Norge. Til nå er serien blitt produsert på bestilling, men etterhvert er det mulig de kommer til å produsere et opplag av de mest typiske møblene for serien. Det er derimot ikke snakk om masseproduksjon.

– Dette er ikke rimelige møbler man bare kjøper for å bytte ut. Det er kostbart og selv om vi prøve å presse prisene så langt ned det går er dette møbler man kjøper for å ha i mange år. Det er ikke noe man bare bestiller over natta, sier Volker.

NORDLYS MØBLER: Møbelserien er i heltre av eik og har et 70-talls design med skandinavisk preg.

NORDLYS MØBLER: Møbelserien er i heltre av eik og har et 70-talls design med skandinavisk preg. Foto:

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken