Noen bilførere lever ekstra farlig denne uken

Utrykningspolitiet har denne uken ekstra fokus på uoppmerksomhet bak rattet og manglende beltebruk.

Utrykningspolitiet har denne uken ekstra fokus på uoppmerksomhet bak rattet og manglende beltebruk. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

De som bruker mobiltelefon mens de kjører og de som ikke bruker bilbelte, bør ikke føle seg trygge i trafikken denne uken.

DEL

(Siste) (broom.no) Uoppmerksomme sjåfører forårsaker dessverre mange ulykker ute i trafikken. Fra Utrykningspolitiet side har det flere ganger blitt påpekt at smarttelefonene er en versting her.

Mange har gjort det til en vane å sjekke telefonen svært ofte, og både sende og lese meldinger, også når de kjører bil. Surfing på nettet er heller ikke uvanlig. Når dette gjøres i kombinasjon med bilkjøring, kan det få fatale konsekvenser.

Denne uken har Utrykningspolitiet (UP) spesielt fokus på kontroll av uoppmerksomhet, dessuten manglende bruk av bilbelte.

– Derfor, legg vekk mobiltelefonen når du kjører og vær oppmerksom. Sjåførers feil bruk av mobiltelefon, betjening av radio eller annen uoppmerksomhet, er medvirkende årsaker til mange alvorlige ulykker, sier UP-sjef Runar Karlsen, på Utrykningspolitiets egen Facebook-side.

Den første forskriften om forbud mot bruk av håndholdt mobiltelefon under bilkjøring, kom for 18 år siden. Antallet mobiltelefoner hadde da eksplodert i løpet av noen år – og i praksis var det fritt fram for å snakke mens man kjørte bil.

Men fra år 2000 kom regelen om at mobilen måtte være håndfri eller plassert i en egen holder. Hvis ikke ble det forelegg.

Senere har dette blitt skjerpet inn. Nå er regelen at det kun er lov å bruke tastaturet på mobiltelefonen til å starte og avslutte en samtale. Og den må da ha en håndfriløsning eller være fastmontert i en holder. Alt annet er forbudt. Bryter du denne regelen, er forelegget fra i år på 1.700 kroner.

Men det later ikke til å skremme bort mange fra å bryte regelen. I en undersøkelse gjort av Ipsos for Gjensidige i fjor, svarte nesten halvparten at de av og til bruker mobiltelefonen uten handsfree, mens de kjører bil.

I tillegg til å sjekke uoppmerksomhet skal UP også ha fokus på bilbeltebruk denne uken:

– Hvis alle brukte bilbelte, ville det har redusert sannsynligheten for å bli drept eller hardt skadd med 40-50 prosent for fører og forsetepassasjer. Og med ca 25 prosent for baksetepassasjerer, forklarer UP-sjefen.

Bilbeltebruken i Norge har økt jevnt og trutt, og ligger nå på rundt 96 prosent.

Men de fire prosentene som ikke bruker belte, lever farlig. Statistikken fra i fjor viser for eksempel at det omkom 106 personer i trafikkulykker i Norge. Hele 25 prosent av disse brukte ikke bilbelte da ulykken skjedde.

Manglende sikkerhetsbelte gir for øvrig et gebyr på 1.500 kroner. (ANB)

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken