NAMSOS: Hver eneste dag er det mange som opplever å få skadet kjøretøyet sitt. I år er det museår og forsikringsselskapene har den siste tida registrert rekordmange tilfeller av mus som går til angrep på biler og campingvogner.

Gjensidige kan fortelle om mange titalls skader hver eneste uke den siste måneden.

– I hovedsak dreier dette seg om biler, campingvogner og bobiler, men også motorsykler er utsatt. Vi kan ikke huske lignende skadetall tidligere, så dette er mye, sier Arne Voll, kommunikasjonssjef i Gjensidige.

Forventer dyster rekord

Mange tror at denne typen skader først og fremst skjer i hus og hjem, men det ser ut til at årets museår er på vei til å bli et stort problem også for kjøretøy.

Beregninger viser at 500 biler og campingvogner blir gnagd i stykker årlig for rundt 10 millioner kroner.

– Dette er tall som kommer til å bli knust i 2020, sier Voll.

Bare i løpet av de siste ukene tror Gjensidige at det kan være snakk om flere hundre skader totalt for bransjen.

– Med en gjennomsnittserstatning på over 25.000 kroner, så snakker vi om store skader, sier Voll, som også tror det er en del mørketall.

– Ei mus trenger bare 5-6 millimeter åpning før den kommer inn og mange tror at så lenge bilen er låst, så går det greit. Her er det nok noen som opplever at så ikke er tilfelle.

De aller fleste skadene skjer ved at mus klatrer opp og inn i motorrommet og begynner å gnage på ledninger og elektriske komponenter. Det er også her de finner veien videre inn i kupeen i selve bilen. Da er det ofte seter og interiør som ender opp med store skader, sier Voll.

Gode tips for å unngå museskader:

 • Ikke parker i områder hvor det er kjent at det er mye mus.
 • Ved skade, flytt bilen til et annet sted.
 • Bruk musefeller i garasjer eller steder som du vet det kan forkomme mus.
 • Ikke la matrester og annet ligge igjen i bilen.
 • Dette gjelder spesielt i bobiler og campingvogner

Her er noen eksempler på skader som har blitt registrert de siste ukene:

 • Eldre Toyota personbil – mus gnagd hull i tak, interiør, elektriske komponenter og innvendig antenne. Musene hadde bygget bol ved reservehjulet bak i bilen. Skadeomfang kr. 60.000,- Bil kondemnert.
 • Eldre personbil fikk skade i tak og ledningsnett. Skadeomfang 30.000 kroner.
 • Nyere bobil til nærmere en million kroner angrepet av mus. Musene kommer inn via ledninger fra batteriet og inn i førerhuset. Eier tar flere mus med feller inne i bilen. Skader for nærmere 100.000 kroner på ledninger, elektronikk og interiør.
 • Kunde har kjøpt nyere bruktbil hos forhandler. Kun kort tid etter oppdager kunden flere mus og fanger 6 stk. i motorrommet og kupé. Kunde har mistanke om at musene var der allerede, når hun kjøpte bilen. Skader for 50.000 kroner.
 • Kunde fikk reparert bilen etter at mus hadde gjort skade. Etter reparasjonen ble bilen parkert i garasje samme sted. Etter kort tid tar kunden kontakt om nye skader.
 • Tidligere har vi hatt en kunde som meldte tre skader på samme bil. Etter to skader flyttet de bilen til et annet sted, men plagene fortsatte.
 • Eier av Audi fikk problemer med vinduer som gikk opp og ned av seg selv og dører som låser seg opp – av seg selv. I tillegg levde luftfjæringen sitt eget liv. Undersøkelser viste at «skadene» skyldtes mus som hadde gnaget på diverse komponenter. Skadeomfang cirka 70.000 kroner.
 • Nyere E-Golf. Mus gnaget på høyspentkabel. Skaden taksert til rundt 5.000 kroner.