NAMSOS: Fra tirsdag ettermiddag til onsdag formiddag ventes svært mye regn. Lokalt kan det komme 40–70 millimeter nedbør i løpet av et halvt døgn, heter det i farevarselet.

– Vannføringa vil øke i bekker og mindre elver. Dette kan føre til lokale oversvømmelser og erosjonsskader. Det ventes spesielt stor vannføring og vannstand i forhold til hva som er normalt for årstida. Der det er is i vassdragene øker faren for lokal oppstuving, heter det videre i farevarselet.

Myndighetene anbefaler alle om å holde seg oppdatert om situasjonen, rense stikkrenner, kummer og andre vannveier for snø/is, jord og grus, kvist og løv, slik at vannet kan renne uhindret der det vanligvis renner.

Slik sikrer du eiendelene dine

Ifølge varsom.no er det meldt svært mye regn. Det gir fare for overvann i tettbygde strøk, stengte veger og overvann i bekker og elver.

– Det kan også gi vanskelige kjøreforhold på grunn av overvann og fare for vannplaning, skriver forsikringsselskapet Fremtind tirsdag.

– Det aller viktigste du bør gjøre nå, er å sørge for at sluk og takrenner er fri for is og snø, og at vannet ledes bort fra boligen din. Har det kommet mye snø, bør du også vurdere å måke taket ditt, sier skadeforebygger Therese Hofstad-Nielsen i Fremtind.

Skader for over 600 millioner kroner

I 2022 fikk Fremtind meldt 14.500 vannskader på boliger, borettslag og hytter, til en erstatningssum på over 600 millioner kroner.

Ifølge varselet kan det, fra tirsdag ettermiddag til onsdag formiddag, lokalt komme opp til 40–70 mm nedbør bare på et halvt døgn. Det medfører stor fare for jord, sørpe og flomskred, ifølge varsom.no.

Som huseier er du pliktig til å gjøre forebyggende tiltak mot skader som kan inntreffe, heter det fra Fremtind. Får du en skade som skyldes manglende vedlikehold, kan du risikere at erstatninga reduseres eller at du selv må ta regninga.

– Har du vært rammet av flom grunnet store vannmengder tidligere, bør du være ekstra på vakt nå. Har det skjedd én gang, kan det skje igjen. Det gjelder både de som bor i utsatte strøk nær elvebredder og innsjøer og personer som bor i byer hvor styrtregnet trenger inn, sier Hofstad-Nielsen.