Gå til sidens hovedinnhold

Nå har jeg blitt lei av å jakte på katteskit i egen hage

Hundehold er underlagt strenge bestemmelser som regulerer båndtvang og andre lovpålagte regler i forbindelse med jakt og annet hundehold.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

De fleste som har hund har det for at de er glad i dyr, og blir aktivisert sosialt og fysisk.

I Namsos er det mange som har hund, og undertegnede er en av dem. Den sosiale verdien ved å ha hund er stor. Folk med hund får fort kontakt med andre hundeeiere, og har stor nytte av å og gå på tur med sine hunder. Både hund og eiere har godt av å ta sine faste turer både i nabolaget og i naturen.

På Bangsund har Bangsund Vel satt ut dunker for lagring av det alle hunder legger fra seg. Folk er flinke til å ta opp «hundskiten» og bruker dunkene flittig. Ved å betale et lite beløp blir avfallet fjernet med jevne mellomrom. Det er viktig å ta hensyn til andre som ferdes på veien og i terrenget.

Det hender at man glemmer hundeposen, men da kan avfallet hentes ved neste høve hunden skal luftes.

Fra 1. april er det båndtvang for alle hunder. Dette for å værne vilt som yngler og fugler som ligger på rede.

For noen år siden ble det foreslått at de samme regler også skulle gjelde for katter. Dette skapte stor oppstandelse fra katteeiernes side. I dag har ikke katteierne noe annet ansvar enn å fore kattene, og sleppe dem ut for å gjøre sitt fornødende i naboens hage. Kattene gjør ikke fra seg på eiers grunn. Det ille stinkende produktet legger de igjen der naboene har satt sine planter, eller har sådd sine grønnsaker. Hvis du er så uheldig at du tråkker i dette avfallet kan du risikere å måtte vaske dine klær og deg selv for å bli kvitt stanken. Dessuten graver de helst i rensket og tilsådd jord. Daglig må vi ta opp denne avføringen som legges på forskjellige steder på vår eiendom. Hvorfor kan ikke katter gjøre fra seg inne i egen sandkasse, og har ikke katteeierne ansvar for det kattene gjør hos naboene?

Nå har jeg blitt lei av å jakte på kattskit i egen hage. Hvorfor stiller ikke dagens myndigheter de samme krav til katteeierne som til oss hundeeiere? Kattene jakter på småfugler og gjør skade i større grad enn hunder. De er mange år siden jeg såg en løshund, men katter ferdes det over alt.

Jeg oppfordrer katteeierne til å ta vare på sine dyr. De er til forargelse for folk som ønsker å ha en hageflekk å stelle med.

Kommentarer til denne saken