HESSDALEN: Hessdalen i Holtålen kommune er kjent for sine spesielle lysfenomen, og disse har trukket UFO-interesserte fra hele verden til dalen. I flere tiår har «Hessdalsfenomenet» fått både bygdafolk og forskere til å undres på hva de spesielle lysformasjonene på nattehimmelen egentlig er, og etter hvert har det blitt etablert alskens UFO-relaterte tilbud i bygda; alt fra safari til fots, med hest, i minibuss og på snøskuter til overnatting i fjellhytter og lavvo.

Nå har også Statskog etablert et spesielt tilbud i UFO-bygda.

Massivtre

Nå har nemlig Statskog satt opp ei ny hytte nettopp her. Med rundt 100 kvadratmeter, panoramautsikt og en form som minner om en svevende UFO, kan bygget trygt kalles spektakulært og spesielt.

Nå er nybygget kåret til Månedens bygg for september av Tenk Tre

– For oss var det helt naturlig å bygge hytta i massivtre. Det gir et lunt og fint utseende, og har en rekke miljømessige fordeler, sier regionleder for Statskog i Midt-Norge, Carl Libach.

Klimasmarte trebygg

  • Tenk Tre er et initiativ fra en rekke bedrifter og organisasjoner på tvers av hele verdikjeden i norsk skog- og trenæring. Sammen ønsker de å vise hvordan skog og tre kan bidra i det grønne skiftet.
  • Blant aktivitetene er også kåringa av månedens bygg gjennom hele året. Prisen går til et bygg som utmerker seg både estetisk og funksjonelt, og som på en god måte dokumenterer hvordan man kan bygge mer klimasmart med tre.
  • Blant 12 månedsvinnere kåres til slutt Årets Bygg.

Hytta er tegnet av den trondheimsbaserte arkitekten August Schmidt, og er satt opp av elementer i massivtre. Det er kun brukt noen få stålbærere for å få hytta til å stå stødig. Disse pilarene skaper en svevende følelse, men det gjør også at avtrykket etter hytta begrenses. For Statskog har miljø og bærekraft vært et gjennomgående tema gjennom hele byggeprosessen.

Noe utenom det vanlige

Både formen og den svevende konstruksjonen er spesiell. Men det stopper ikke der. Det finnes ikke en tradisjonell vinduskarm i hele bygget. Alle vinduene ligger på en måte utenpå hytta.

– Knapt en eneste vegg er helt rett. Soverommene gir utsikt til stjernehimmelen, og flere detaljer er plassbygde. Denne hytta blir en juvel i samlinga av utleiehytter vi tilbyr, forteller Eva Kristin Grøndal, friluftskoordinator hos Statskog.

– Dette er ei hytte utenom det vanlige. Det er knapt en linje i hytta som er helt rett, og den gir deg panoramautsikt og nærhet både til uforklarlige lysfenomen og til den vakre naturen i området rundt. En verdig vinner av «Månedens bygg», sier Ellen Alfsen, prosjektleder i Tenk Tre.