Nå skal bygget endelig reise seg

BAKKEKONTAKT: Dette viser nybygget på cirka 1.000 kvadratmeter netto med god bakkekontakt. Illustrasjon: Tyin Tegnekontor og Dronefoto: Dan Jåma *** Local Caption *** Saemien Sijte - Horjemstangen

BAKKEKONTAKT: Dette viser nybygget på cirka 1.000 kvadratmeter netto med god bakkekontakt. Illustrasjon: Tyin Tegnekontor og Dronefoto: Dan Jåma *** Local Caption *** Saemien Sijte - Horjemstangen Foto:

Det har tatt noen år, men nå nærmer det seg. Tirsdag tar kultur- og likestillingsminister Abid Raja turen til Snåsa for å legge ned grunnsteinen til det nye museumsbygget til Saemien Sijte.

DEL

SNÅSA: Det nye bygget skal være innflytningsklart ved årsskiftet 2021/2022. Tegningene var ferdige i 2017, etter en nedskalering fra 3.366 til 1.600 kvadratmeter.

I fjor bevilget regjeringen 29,8 millioner til byggestart i år gjennom statsbudsjettet, og i vår begynte arbeidet med tomta.

Mangfoldig bygg

Saemien Sijte har i mange år kjempet for å få midler til et nytt museumsbygg, og i statsbudsjettet for 2019 kom de første kronene. Da fikk Saemien Sijte 6 millioner til oppstart. I statsbudsjettet for 2020 ble man bevilget ytterligere 29,8 millioner, og for neste år har regjeringen forslått en bevilgning på hele 57 millioner.

Ankomstsonen ved Saemien Sijte, slik arkitektene i Tyin tegnestue ser det for seg. Illustrasjon: arkitektene

Ankomstsonen ved Saemien Sijte, slik arkitektene i Tyin tegnestue ser det for seg. Illustrasjon: arkitektene Foto:

I 2018, for 2019, ble det bevilget 6 millioner til oppstart. Med 57 millioner kroner neste år – slik statsbudsjettet indikerer – kan man nå virkelig komme i gang.

Når bygget står ferdig, skal det inneholde utstillingsarealer, museumsmagasiner, verksteder, bibliotek, kafé/restaurant og museumsbutikk, samt et stort uteareal til mangfoldig bruk.


Den totale kostnadsrammen for bygget er på 140 millioner kroner, og daglig leder Birgitta Fossum forteller at man i 2018 fikk et løfte om 115 millioner kroner fra staten.

– Vi regner med at det vil følge midler i statsbudsjett videre også, sier Fossum.

Raja legger ned grunnsteinen

TIL SNÅSA: Kultur- og likestillingsminister Abid Raja.

TIL SNÅSA: Kultur- og likestillingsminister Abid Raja.

Tirsdag kommer kultur- og likestillingsminister Abid Raja til Horjemannstangen for å legge ned grunnsteinen for Saemien Sijte.

Hit kommer også sametingspresident Aili Keskitalo.

Arrangementet avsluttes med lunsj og hilsningstaler ved Snåsa hotell.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken