Vi er godt i gang med 2022, og alt som heter for jul er pakket ned for resten av året. Jeg tenker derfor at de såkalte værgudene kan droppe snøen, og gi oss vår nå.

Jula er ei mørk, men varm og koselig høytid som de fleste tilbringer med familien. I tida før jul er det mange, i hvert fall jeg, som stresser for å jobbe seg frampå i siste innspurt av jobbåret. Vi stresser for å bli ferdige med de siste arbeidsoppgavene, handle de siste julegavene og å pynte ferdig – så vi kan la julefreden senke seg 24. desember.

I romjula kan vi slappe av og nyte den siste delen av året, før vi igjen må stresse for å handle inn mat til nyttårsaften. Til slutt kan vi slå oss løs med sprudlevann og fyrverkeri når vi ønsker det nye året velkommen.

Og så kommer nedturen.

Jeg tror jeg vil sammenligne høytida med en fjelltur. Eller kanskje gir det mer mening å sammenligne ett helt år med en fjelltur.

Januar er starten av fjellturen. Tung og umotiverende og et godt stykke igjen til toppen – nedturen etter jula er pakket ned og den koselige tida er over. Februar, mars og april kommer som en frustrerende etappe med ujevnt terreng, ruglesteiner og glatt berg – en sesong med varierende vær og mørketid. Mai, juni og juli er det flate partiet som gjør siste halvdel av turen litt mer motiverende å gå, med en forsmak av utsikten på toppen – en lys og varm sommer som gjør oss mer motiverte for siste halvdel av året.

Nå har sola også kommet fram, som gjør vedkommende, meg, litt lettere til sinns og bidrar til mer optimisme.

August, september og oktober er den kjedelige etappen – når man vet at målet nærmer seg, men det gjenstår fortsatt litt. Det har også gjerne skyet for sola; en regnfull høstsesong som føles lang og man kjenner mørket sniker seg innpå. Også plutselig ser man antydninger til toppen, den nærmer seg.

November og desember er siste innspurt hvor man legger inn en ekstra innsats for å komme seg på toppen. Den siste delen klønes gjerne til fordi en er stresset for å komme seg fram til mål – tida mot jul med julegavehandling, siste innspurt på jobb før det nye året kommer. Ja du skjønner reglen.

Og så er vi her da, på den kjedelige turen ned. Vi har vært på toppen av fjellet og sett utsikten – vi legger bak oss alle minnene fra året som har gått, og må begynne å jobbe oss opp mot en ny topp.

Nedturen kan bli mørk og trist, og kan til tider bli lang. Hva skal en jobbe mot framover, det er kaldt og mørkt ute og korona setter en stopper for en eventuell sydentur. Jeg kunne ha tatt sol, men det er ikke bra for kroppen. Derfor tenker jeg at værgudene kan droppe første delen av fjellturen

Og heller ta oss rett til det flate partiet av turen hvor sola titter fram.