Gå til sidens hovedinnhold

Namdal vokalensemble valgt ut til to internasjonale festivaler: – Ærefullt og spennende

På kort tid har koret markert seg på den internasjonale korscenen. I oktober og desember venter to nye og spennende oppgaver for koret.

NAMSOS: – Det er et ærefullt og spennende oppdrag, sier Roger Grande i Namdal vokalensemble.

18. oktober skal nemlig koret opptre på Festival Coral de Santander i Colombia. Namdal vokalensemble er nå ett av to internasjonale kor som er invitert. På grunn av koronapandemien er det ikke mulig å reise fysisk, så opptreden blir av den virtuelle typen.

Bakgrunnen for forespørselen stammer fra da de deltok på en stor korfestival i Irland i fjor. Det var der at dirigenten for et colombiansk kor la sin elsk på namdalingene.

– Vi ble overrasket over at han husket oss fra møtet, men det var veldig hyggelig at han ville ha oss med som gjester, sier Grande.

Feliz navidad i desember

Den store festivalen de snart skal være med på foregår i hovedstaden Bogota, og innslaget deres er en del av den avsluttende gallakonserten.

Koret skal ha med fire sanger på konserten, og opptakene stammer fra flere anledninger. I forbindelse med opptreden 17. mai, gjorde koret ekstra innspillinger av utvalgte sanger i Vemundvik kirke. Sammen med opptak fra 75-årsmarkeringa for freden – og lydspor innspilt i studio i fjor, blir dette pakken de skal servere i Sør-Amerika.

– Det blir et tverrsnitt av det vi står for, sier Grande.

I tillegg skal også koret delta på en festival i Madrid i Spania 19. og 20. desember. Der er temaet julemusikk – og vokalensemblet skal snart i gang med forberedelsene.

– Vi prøver å få til en egen julekonsert før jul, men det er ikke endelig avgjort enda. Men vi skal ha ei øvingshelg i løpet av oktober, og da skal vi øve inn julemusikk og gjøre opptak, sier Grande.

Målrettet jobbing

I perioden fra mars og fram til begynnelsen av juni kunne ikke koret gjennomføre fellesøvelser. Da fikk korsangerne hjemmelekser av dirigent Tor Halvard Nilsen, en ordning som fungerte ganske bra – forholdene tatt i betraktning.

– Folk hadde jobba og gjort leksene, men det blir ikke det samme som å øve sammen. Men vi rakk noen øvinger etter ferien, og har jobbet med å komme tilbake til nivået vi var på, sier dirigent Tor Halvard Nilsen.

På sitt høyeste nivå har koret nå begynt å bemerke seg internasjonalt. På spørsmål om hva suksessfaktoren er, repliserer Grande kjapt.

– Det er dirigenten. Tor Halvard er suksessfaktoren, sier han, før Nilsen kommer med sin forklaring.

– Det er å ha klare mål og vite hva man vil. Det har vi hatt siden starten. Det betyr at man må være tøff og nøye, og stille høye krav til sangerne. De har jobba og lagt ned en utrolig innsats. Det tar normalt lang tid å få et kor på et så høyt nivå, men de har innfridd målene og holder nå et høyt internasjonalt nivå forholdsvis tidlig.

Det blir lagt merke til, og koret får stadig mer oppmerksomhet. Koret håper nå at deltakelsen på internasjonale festivaler fører dem enda et steg videre i korverden.

– Vi må jobbe videre uansett, og så må vi være nøye med hvilke arenaer vi deltar på, sier Nilsen, som forteller at etterspørselen om konserter har blitt merkbart større det siste året.

Koret kommer uansett til å ha et stort fokus på publikum i nærområdet – uavhengig av hva som skjer videre.

– Å møte publikum i distriktet hvor vi bor er minst like viktig. Vi gleder oss til at tida er klar for konserter igjen, sier Grande, og får støtte fra dirigent Nilsen.

– Støtten vi får er en viktig del av vegen mot målet om å bli bedre og bedre.

Kommentarer til denne saken