Namdalen har fått den første virkelige koronatesten. Så langt er den positiv - i ordets rette forstand

Av
DEL

LederDette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.Namdalen har fått den første virkelige testen på om vi er rustet til å håndtere et koronautbrudd. Flere hundre personer har vært innom karantene, og nesten like mange er blitt testet for det lumske viruset. Så langt tyder alt på at beredskapen og tiltakene har fungert godt.

Det gikk en støkk i mange da den første rapporten kom fredag kveld om at en koronasmittet person hadde vært innom et utested i Namsos. Det er ikke lenge siden et utested i Trondheim var arnested for et smitteutbrudd der som har fått store konsekvenser. Når det nå ser ut til at ingen ble tilfeldig smittet som følge av besøket, tyder det på at tiltakene som er innført fungerer. Utelivsbransjen fortjener ros for å ha fulgt opp de strenge smitteverntiltakene, og sørget for at gjestene holder nødvendig avstand. I tillegg har systemet for registrering fungert, slik at alle gjestene som var innom raskt ble varslet, satt i karantene og fikk gjennomført tester.

Det er også betryggende at Namsos kommune var i stand til å varsle, informere og håndtere hele 170 tester på ei helg. Her har også samarbeidet med Overhalla kommune fungert godt. Det er typisk at smitten i dette tilfellet kom fra utenlandske gjestearbeidere, og spredte seg på tvers av kommunegrenser. Da er vi avhengig av at kommunene klarer å samarbeide om sporing og testing.

Det at det oppstår smittetilfeller i Namdalen er noe vi må regne med. Dette tilfellet stammet fra utenlandske gjestearbeidere, som vi i mange tilfeller er avhengig av for å holde samfunnshjulene i gang. I Nærøysund er det oppdaget tre slike tilfeller, men de var i karantene allerede før de ble testet. Der har rutinene altså fungert. Likevel er det vanskelig å unngå at det kan oppstå enkelttilfeller der noen er smittebærere uten å ha symptomer eller bli oppdaget. Nettopp derfor er det så viktig at alle forholder seg til de grunnleggende reglene om avstand, håndhygiene og holder seg hjemme ved symptomer.

Eksempelet fra Olav Duun videregående skole, der mange elever deltok på aktiviteter der det ikke var tilrådelig avstand, kan være en vekker for oss alle. Elevene og russen er blant de som har ofret mest under denne pandemien, både sosialt og faglig, selv om de ikke er spesielt utsatt for sykdommen. Det er fullt forståelig at det er lett å glemme eller ta lett på tiltakene når vi hittil har vært forskånet for vesentlig smitte i Namdalen. Det at ungdommen nå så tydelig tar ansvar for å skjerpe seg, er noe vi alle bør etterfølge.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken