Gå til sidens hovedinnhold

Namsos kommune «melker» innbyggerne

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Undertegnede har gjentatte ganger skrevet under «Meninger i NA» om den måten Namsos kommune manipulerer reglene om eiendomsskatt og måten eiendommene blir takstert på.

Dagens regjering satte en stopper for kommunenes tilgang til årlig å øke skattene på hus og eiendommer ved å sette høyeste promille av skattetakst til 4. Namsos har benyttet seg av muligheten til å takstere eiendommer på nytt etter 10 år. De kan derfor ikke gjøre som tidligere øke takst og takstgrunnlaget fra år til år. Derfor blir inntektene ved denne skatten den samme som siste år, «bare» cirka 50 millioner kroner.

Etter siste kommunevalg ble den nyvalgte ordfører intervjuet i NA. Hun hadde store planer om nyinvesteringer og hadde luftige tanker om investeringer som Campus og flytting av videregående til tidligere Nexans, og finansiering av kombinasjonsbygg på Sykehuset Namsos. Dette er planer som kan realiseres, men hvor ligger de i dag?

Hvis disse planene var er blitt til virkelighet, kan jeg skjønne at penger fra eiendomsskatten kunne være nødvendig. Trapp opp til Klompen, og investeringer i sparkesykler er ikke prosjekter jeg synes vi skal være med å finansiere. Det er tydeligvis viktig å legge seg opp kapital ved å «melke» kommunens innbyggere i vanskelige tider.

Alle de gode tankene fra ordføreren blir slått opp i avisa. Den siste planen er at en del av kommunens bygg skal rives på grunn av manglende vedlikehold. Hadde det ikke vært bedre å vedlikeholde disse bygninger så de kunne nyttes i kommunens tjeneste?

I et oppslag på riksdekkende TV, 19. februar, ble det referert at Arendal skulle innføre eiendomsskatt. Reaksjonene fra byens befolkning ble store og negative. Protestene ble kollektivt sendt tilbake til bystyret som så seg nødt til å innkalle til ekstraordinært møte for å diskutere utviklingen.

Dette viser at folk har fått nok av den skattepolitikken som SV og Ap har lagt opp til.

Lederen i Unge Venstre deltok i et debattprogram på «Dagsnytt 18» for noen dager siden.

Motdebattantene var veldig iverige til å love gratis ferjetrafikk, øke barnetrygden og pensjonen til minstepensjonistene. Et tappert forsøk på å rette opp dårlige galluptall fram mot høstens Stortingsvalg. Representanten fra Unge Venstre hadde en viktig kommentar: Penger vokser ikke på trær.

Jeg håper ikke velgerne lar seg påvirke av slike gulrøtter i valgkampen. Slike utspill er vanlig foran et valg. Det tyder på en undervurdering av velgerne, og har liten verdi i virkeligheten. Det har erfaringer gjennom et langt liv lært meg. Det kan til og med gi negative utslag for de som sender slike luftige signaler ut til folket. Politikk og troverdighet er ikke alltid sammenfallende.

Hva skjer med eiendomsskatten hvis Ap og SV får adgang til regjeringstaburettene?

Blir promillegrensene for skatten oppregulert til 7 promille igjen slik de har lovet?

Kommentarer til denne saken