Jeg har alltid vært stolt av å være fra Namsos, men har vel mange ganger i min ungdom tenkt at det vil bli for kjedelig for meg å flytte tilbake hit, etter at jeg flyttet herifra.

Etter å ha bodd nesten 10 år i Oslo og Trondheim, flytta jeg likevel hjem til Namsos i slutten av 2019. Min kjære og en baby på seks uker ble også med. Vi har vært effektive, og nå har vi to barn.

Jeg hadde jo gjort meg noen tanker om småbarnslivet i storbyen, og selv om jeg ikke fikk prøvd det så lenge, må jeg si at det er utrolig lettvint å være småbarnsforelder her, sammenlignet med en storby.

Å være småbarnsforelder er travelt, og mye handler om å få hverdagen til å gå opp. Det er ganske greit å få til her i Namsos.

I storbyen må mange foreldre ta bussen til barnehagen, for deretter å ta en eller annen kollektivtransport til arbeidsplassen. Mange bruker en time på å levere i barnehagen og pendle til jobb. Og det gir mange mye dårlig samvittighet fordi barna får lange dager i barnehagen.

I Namsos har jo de fleste bil. Det er praktisk når man har barn. Stort sett kan man kjøre fra dør til dør og parkere gratis. Det er veldig kjekt når man skal drasse med seg et barn eller to. Barn er utålmodige vesener som ikke er flinke til å gå lange avstander de første par årene.

Vi kjører til vanlig i fem minutter til barnehagen, som ligger rett ved siden av arbeidsplassen vår. Toåringen vår stortrives i Solvang barnehage, en flott barnehage som vi som foreldre er veldig fornøyde med. Det er alltid ansatte som vi kjenner der, og de ser virkelig barnet vårt. Hun går i en liten gruppe med fem andre barn, selv om Solvang er en stor barnehage med mange barn totalt sett. Namsos har også full barnehagedekning. Mange får barnehageplass uansett når barnet er født på året. Det er fantastisk. Mange andre steder må de som får barn født i for eksempel januar ta et halvt år ulønnet permisjon. Det er dyrt og for mange umulig.

Når barna etter hvert begynner på skolen, ligger også den i gangavstand fra der hvor vi bor.

I tillegg har jeg hørt om mange småbarnsforeldre som hyller sine fleksible arbeidsgivere her i Namsos, som legger til rette for at man faktisk kan tilpasse arbeidslivet til barnehagelivet. Den gleden har også vi, og det reduserer stresset i hverdagen. Det er viktig at næringslivet bidrar med å legge til rette for småbarnsforeldre ved å tilby fleksibel arbeidstid og for eksempel ved å tilpasse vakter slik at hverdagen går opp.

Namsos har også mange gode tilbud. For de som er i permisjon har vi blant annet mor/barn-trening, babysang, babykino og babysvømming.

Ellers har vi blant annet Bymarka, som er nært nesten uansett hvor du bor i byen. For småbarnsforeldre er det kjekt å gå til Setertun på søndager, en kort tur fra Fossbrenna. I tillegg er det nydelig å spasere langs fjorden på Vestre Havn om man ikke har tid til å dra opp til marka. Det finnes også gode kafeer og restauranter med egne lekerom.

Ikke minst er det økonomisk attraktivt å flytte hjem til Namsos. Vi kjøpte en bolig som kostet det samme som en 45 kvadratmeter stor leilighet i Trondheim. Det er et privilegium å ha mulighet til å kjøpe en enebolig med god plass. Å få baby når man bor i en 45-kvadratmeter stor leilighet i fjerde etasje uten heis krever sin kvinne.

Jeg var spent på å flytte tilbake, for jeg hadde ikke lenger kontakt med så mange av mine gamle venner som fortsatt bor her. Men jeg har møtt mange flotte mennesker gjennom barselgruppe, i nabolaget, i barnehagen, gjennom jobb, trening, og også gamle kjente. Jeg må si at vi har blitt så godt tatt imot, og at det har vært lett å bli kjent med nye mennesker, på tross av at det ble koronatilstander like etter at vi kom hit. Takk til alle dere flotte namsosinger som har vært så hyggelige og inkluderende!

For oss var det selvfølgelig et annet attraktivt gode Namsos har som tiltrakk oss: Besteforeldre og øvrig familie. Også denne attraksjonen har levert, og bidrar sterkt til at vi trives her i Namsos.

Dersom det er noen der ute som lurer på om de skal bli i storbyen eller flytte hjem for å få barn, har jeg en klar anbefaling til dere: Bestill flyttebil og flytt før barnet kommer. Vi har nemlig også en meget god fødeavdeling i Namsos.