NAMSOS: I øvingslokalene på Spillum sitter D.D.E. og leser om smittesituasjonen i Tromsø. Til helga skal de i utgangspunktet holde konsert for 1.200 på hotellet The Edge, men foreløpig er det svært usikkert om det blir noe av konserten.

– Det er litt vanskelig å planlegge når vi ikke vet hvordan det blir. Vi skulle egentlig spille på et julebord for politiet i Tromsø på fredag, men når det ble avlyst måtte vi booke om flybillettene. Nå ser det mørkt ut for konserten lørdag også, forteller Eskil Brøndbo.

Utsolgte juleshow

Til tross for stor usikkerhet foran helgas opptreden i Tromsø, er det ei uke til premiere på årets juleshow som spilles i Namsos. I løpet av desember skal D.D.E. spille elleve julekonserter fordelt på to i Namsos, to i Stjørdal, én i Harstad, én i Mo i Rana og fem konserter i Olavshallen i Trondheim.

– Vi har jo blitt vant med pandemien, men det er litt frustrerende når vi ikke helt vet hva som skjer, forteller Arnt Egil Rånes.

– Men vi prøver å forberede oss som vanlig og at konserten skal gå som planlagt, legger Eivind Berre til, før Bjarne Brøndbo skyter inn:

– Men samtidig er det jævlig kjedelig å øve når vi ikke vet noe, sier vokalisten.

Siden 1999 har bandet reist rundt med juleshowet, og de siste par månedene har namsosingene forberedt seg til de elleve konsertene.

– Showet vil inneholde en del tradisjonelt og kjært, men også noe nytt som kan bli litt morsomt, forteller Rånes.

Slår et slag for skolekorpset

For i år har gjengen i D.D.E. tenkt å slå et slag for skolekorpset når de inviterer til juleshow.

– Vi skal rett og slett være et eget korps, forteller Bjarne.

– Da har vi lånt oss instrumenter for å få til dette. Alle her har vel spilt i korps en gang i tida, utenom Daniel, sier Berre.

– Hvorfor har ikke du spilt i korps da?

– Det var så lite aktuelt for meg å spille i korps, og jeg har klart å holde meg unna korps i 42 år. Helt til nå, smiler Daniel Viken.

D.D.E.s eget korps består av Eskil Brøndbo på kornett, Bjarne Brøndbo på tuba, Arnt Egil Rånes på baryton, Eivind Berre på saksofon, Bård Jørgen Iversen på trompet og Daniel Viken på triangel.

– Har dere kontroll på instrumentene før første konsert onsdag 1. desember?

– Jeg har ikke spilt i korps siden jeg var 18 år, men det skal nok gå bra, sier Bjarne.

– For min del er det sikkert 40 år siden, men det er lenge igjen før første konsert, men Bosse er veldig god, så han redder oss litt, forteller Berre.

Lader opp til jubileumskonsert neste år

Etter de elleve julekonsertene i desember, venter en liten ferie før oppladning og planlegging til bandets jubileumskonsert 26. mars neste år i Olavshallen i Trondheim. Da skal namsosbandet feire sine 30 år med brask og bram.

– Det er noe vi gleder oss veldig til, og det blir både en fantastisk opplevelse for publikum og ikke minst oss selv. Det skal skje litt av hvert under den konserten, men foreløpig har vi ikke så mye å fortelle, sier Rånes.

I 2020 fikk bandets selskap Rai Rai Entertainment rundt 9,3 millioner kroner i koronastøtte – der rundt seks millioner kom fra stimuleringsordninga for kulturlivet og ble tildelt bandets juleforestillinger. I fjor ble det som sagt ingen juleshow – men laget en julemusikal som en slags erstatning.

I november i år fikk selskapet også innvilget 1.285.215 kroner i kompensasjon – som følge av at D.D.E. måtte avlyste fire av seks kulturhuskonserter i mars.

Tilbake i øvingslokalet til D.D.E. på Spillum har bandet kommet i gang med øvinga før årets juleturne – med et halvt øye på hva som skjer med smittesituasjonen i Tromsø.

– Kommunene skal ha møte tirsdag ettermiddag, så vi må nok bare følge med på stoda – men om det blir konsert eller ikke i Tromsø lørdag vet vi foreløpig ikke, forteller Eskil Brøndbo.