(Trønderdebatt)

Gratulerer Thomas! Thomas Hjalmar Westgård fra Leka er skisportens Askeladd. Med små ressurser og uten et stort støtte-apparat har han trent seg opp til et stadig høyere nivå. For oss som bor på Leka er det et vanlig syn å møte Thomas på en treningsøkt, som regel Leka rundt. Uansett årstid og uansett vær og føreforhold kjemper han seg gjennom Lekas vakre landskap.

Fredag resulterte slitet og alle øktene med en 14. plass på 15 kilometer klassisk i OL. Han var bare sju sekunder unna en topp 10-plassering. Bak seg hadde Thomas blant annet Erik Valnes og en del andre store navn med langt større ressurser. Målt mot de små ressursene Thomas har til rådighet i forhold til sine konkurrenter er 14. plassen i OL intet mindre enn en bragd.

For mange på Leka går tankene i dag innom Thomas far, Ove Westgård. Thomas pappa var selv en ivrig plankerytter og en ildsjel, som kom på den noe originale ideen at han ville få på plass en lysløype på snøfattige Leka. I Brikdalen, noen kilometer fra heimplassen, tok lysløypa form. Det tok ikke lang tid før guttungen Thomas kjente hver millimeter av lysløypa, og med pappa som ivrig veiviser og støtte.

I samtale med Thomas i dag kunne han fortelle om pappa Ove som så snart det var noen snøfiller på bakken var ute å kjørte opp løype. «Jeg hadde jo ikke orket ut om pappa ikke gjorde det».

Med sitt pågangsmot og evne til å utnytte de redskaper han faktisk har til rådighet, er Thomas et sterkt symbol på Leka som samfunn. Vi er en liten kommune som sloss mot odds som ikke skal være mulig å trosse. Men vi gjør som Thomas. Vi samler det vi har og utnytter de redskaper vi faktisk sitter med.

Thomas har havnet mellom flere stoler. Han representerer Irland, men også heimplassen Leka. Thomas får ikke all verdens støtte fra Irland og han har ikke tilgang til de norske ressursene. Familien til Thomas, og særlig hans mor graver dypt i egne lommer for at talentet skal blomstre. Politikerne på Leka har bevilget penger tidligere. Vi skal på neste formannskapsmøte diskutere hva vi kan gjøre for å støtte Thomas videre i hans karriere. For ennå er han ganske ung. Og for oss er Thomas et symbol på vår egen kamp.

Vi vil oppfordre næringslivet i Namdalen til å kjenne sin besøkelsestid og hjelpe oss med å legge en økonomisk ramme for Thomas sin videre satsning. Han er en type og en fighter hele Namdalen kan være stolt av!

Når Thomas kommer hjem til Leka i april, blir det folkefest i Herlaugshallen!