Gå til sidens hovedinnhold

Vil forenkle tilsynet

Artikkelen er over 9 år gammel

Samme dag som sjefen for verdens største oppdrettsselskap påstår at 40 prosent av oppdretterne ikke rapporterer lakselustall, foreslår fiskeriministeren å forenkle tilsynet med næringa.

(Siste)

Fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen (Ap) vil samordne og forenkle tilsynet med havbruksnæringa.

– Jeg vil vurdere om regelverket kan forenkles og om vi kan oppnå bedre samordning på tvers av tilsynsområdene. Et bedre og enklere tilsyn vil kunne være til fordel både for miljøarbeidet og for næringa, sa fiskeriministeren da hun talte til årskonferansen til Fiskeri- og havbruksnæringens landsforening i Tromsø onsdag.

Initiativet kommer samme dag som konsernsjef Alf Helge Aarskog i Marine Harvest slår alarm om manglende rapportering av lakselus. I en kronikk og et intervju med FiskeribladetFiskaren kritiserer han egen næring for å sutre og klage over kravene de blir møtt med av myndighetene. Aarskog tar til orde for mer kontroll og ber myndighetene ta grep.

– Når opp mot 40 prosent av oppdretterne ikke rapporterer inn lusetall, og når ingen gjør noe med saken, må myndighetene ta grep, skriver Aarskog i sin kronikk.

Fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen sier det er svært alvorlig dersom dette stemmer. Hun legger til grunn at Mattilsynet avdekker slike forhold gjennom sine kontroller.

– Kontrollen vi har på andre områder er ofte risikobasert. Hvis man har mistanke om at noen ikke forteller det hele og fulle bildet, er det grunn til å tro at Mattilsynet er årvåkne. Det er ikke så store forhold i denne bransjen at ikke de fleste vet om hverandre. Så jeg er overrasket hvis dette er bildet. Jeg vil i alle fall diskutere dette med Mattilsynet, sier fiskeriministeren til NTB.

Hun understreker at forenklingen av tilsynet hun tar til orde for går i retning av å se på samordning av de ulike organene som fører tilsyn med oppdretterne.

– Det er flere instanser som ber om de samme tingene og kommer på kontroll på ulike tider. En dag kan det være Mattilsynet, neste dag Fiskeridirektoratet og en tredje dag Fylkesmannen. Jeg vil se om vi kan lage et tilsynsapparat som gjør unna alt samtidig, sier hun.

Berg-Hansen understreker at kampen mot lakselus skal fortsette med uforminsket styrke selv om forholdene i år har vært bedre enn de to foregående.

– Å lene seg tilbake og hvile på laurbærene er en sportsgren som gir meget kortvarig lykke. Det gjelder her også, sier hun.

Styreleder i FHL, Steinar Domsten, sier til NTB at han ikke har noen grunn til å tro at oppdretterne underrapporterer lusetall. Han ønsker ikke en ny runde med negativ oppmerksomhet rundt lakselus.

– Vi skal vise at vi er modne for å kunne løfte laksenæringa videre både med lakselus og rømming. Da kan vi ikke bare fortelle en historie som ikke er sann. Vi må vise at vi forbedrer oss underveis, sier Domsten. (ANB-NTB)

.