Gå til sidens hovedinnhold

Nærøysund SV sier nei til kutt i støtte til «Nok. ressurssenter mot seksuelle overgrep»

Nærøysund SV finner seg ikke i at noen av de mest sårbare av oss mister sitt lavterskeltilbud.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Nærøysund kommune, ved kommunedirektøren, tenker å si opp avtalen med Nok. Trøndelag. Det finner vi i Nærøysund SV oss ikke i.

50 000 i året fra Nærøysund Kommune utløser 250 000 kroner i året i statsstøtte til lavterskelhjelp og bistand til mennesker som har opplevd seksuelle overgrep. Senteret driver også forebygging, og er der for både utsatte, pårørende og er en viktig samarbeidspartner til det offentlige tjenesteapparatet.

Skal virkelig Nærøysund være den eneste kommunen som ikke gir sine innbyggere dette tilbudet? Å hevde at vi ikke trenger tilbudet i vår kommune, er like naivt som når en rektor å påstår at «vi har ikke mobbing ved vår skole.» når man faktisk vet at det forekommer. Når det gjelder seksuelle overgrep, er det snakk om store mørketall. Nettopp fordi folk ikke har kunnskap om hvilke kanaler de kan bruke for å varsle, eller ikke tør varsle.

Vi trenger dette supplementet og lavterskeltilbudet når vi vet hvor sprengt kapasitet det er i helsetilbudene lokalt. Å kunne ta kontakt med et eksternt lavterskel-forum som Nok.-senteret er, øker sjansen for at de som er utsatt for seksuelle overgrep får hjelp raskere. I et lite lokalsamfunn er det utfordrende å varsle om overgrep, da det er en stor sjanse for at offentlig ansatte har en relasjon til overgriper.

Innbyggere med offentlige tjenesteytende roller i lokalsamfunnet har ofte mange hatter på, og mange blir direkte eller indirekte berørt om man varsler. Dette gjør at mange vegrer seg for å si ifra om overgrep som bør og skal varsles. En uforpliktende e-post eller telefonsamtale til Nok (tidligere SMISO) kan være nøkkelen til å få hjelp til livsmestring videre.

Les også

Ikke behov for denne type tjeneste ?

Bli-lyst og bolyst innebærer også hjelp til de som er rammet av seksuelle overgrep, eller pårørende til de som har vært utsatt for dette. Å hevde at vi ikke har behov for tjenesten her i kommunen, er ikke bare totalt kunnskapsløst, det er direkte helseskadelig for noen av de mest sårbare å miste dette tilbudet om oppfølging.

Vi i Nærøysund SV tar med dette avstand fra kommunedirektørens forslag, og oppfordrer alle andre politiske partier lokalt til å gjøre det samme.

Kommentarer til denne saken