Gå til sidens hovedinnhold

Noen har ikke forstått at politikken må komme i fokus

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Arbeiderpartiet fortsetter å slite på meningsmålingene. Selv om ledelsen i LO har fredet partileder Jonas Gahr Støre drar ikke partiet i flokk. Makter de ikke det, vil nok Høyre og Sp glede seg over gode tall på meningsmålingene.

Leder Ingvild Kjerkol i Trøndelag Ap innrømmer overfor NRK Trøndelag torsdag innrømmer at partiet hennes er i trøbbel. Hun bedyrer at hun finner jobben med å løfte partiet inspirerende og vil jobbe for en solidarisk politikk som gjør hverdagen lettere for folk. Et bra utgangspunkt, men det kan være vanskeligere for Ap enn andre partier.

For mens mange partier kan hamre løs på sine hjertesaker, må Ap i langt større grad eksempelvis være avhengig av å bygge bru mellom den miljøengasjerte og industriarbeideren. Mellom utålmodige ungdommer og eldre velgere som vil kjenne igjen partiet som har formet det sosialdemokratiske samfunnet, og mellom by og distrikt. Dette klarte Ap tidligere. De står foran oppgaven med å selge inn kompromisser som gode samlende svar.

En lederstrid nå vil være totalt ødeleggende for partiet siden det bare er åtte måneder igjen til valget. Det har en rekke tillitsvalgte på grasrota forstått. Blant dem namsosordfører Arnhild Holstad som mener at Gahr Støre vil bli en glimrende statsminister etter to perioder med med borgerlig styre.

For skal Ap lykkes må politikken komme i fokus, noen har ikke forstått det. For det ble bråk under årsmøtet til Trondheim Ap. Tine Eikevik, som av mange nyter stor respekt, ble vraket som lokallagsleder. Hun tror selv det kunne ha sammenheng med at hun var sterkt kritisk til at Trond Giske skulle bekle vervet som leder i fylkespartiet. Slikt virker ikke samlende foran en valgkamp hvor Ap står i fare for å bli landets tredje største parti.

Jonas Gahr Støre er klar på at hovedoppgaven blir å gi landet en ny regjering. Vinner opposisjon valget og SV blir en del av regjeringa, vil han bli statsminister. Han vil ikke bruke krefter på å ta et oppgjør med Sp og leder Trygve Slagsvold Vedum. Det kan lyde fornuftig, men samtidig er det viktig å synliggjøre de politiske forskjellene, for de finnes også mellom Ap og Sp. Noe annet vil være å lure velgerne.

Mye kan skje fram til valget, men Sp har ro i rekkene og tjener på det.

Kommentarer til denne saken