(Trønderdebatt)

Forrige uke var jeg så heldig at jeg fikk besøke Terje Settenøy og Nord-Trøndelag. Det er første gangen siden jeg ble partileder at jeg besøkte Nord-Trøndelag, men det blir garantert ikke siste. Akkurat det er jeg rimelig sikker på at Terje passer på.

Jeg ble kjent med Terje for tre år siden, når han første gangen møtte i FrP sitt landsstyre. Siden den gangen har vi hatt mange morsomme diskusjoner, både der vi har vært på samme side og der vi har vært uenig. En ting er sikkert: Du vet bestandig hva Terje mener i saken. Det er ikke mange som er så uredd, men samtidig saklig i en diskusjon. Derfor lytter de fleste når Terje snakker.

Turen begynte på Kolvereid i Nærøysund kommune, siden Terje er varaordfører i Nærøysund så var det en naturlig start for dagen. Der var vi og besøkte Moen Verft. Daglig leder Paul Ingvar Dekkerhus fortalte oss engasjert om satsingen på utvikling av en hydrogendrevet servicebåt for havbruk. Et kjempespennende prosjekt, som kan gi store besparelser for klima, men også lønne seg økonomisk. Paul Ingvar sa det så vakkert: Ny teknologi, må være økonomisk lønnsom, ellers er det ikke bærekraftig. En annen ting Paul Ingvar fortalte om, er hvordan lokale oppdrettsselskap har gått inn med kapital, både for å sikre stabil drift og arbeidsplasser, men også for å drive utvikling. Det mener jeg beviser at FrP har rett om beskatning av havbruk. Vi må la bedriftene beholde kapital, slik at de kan videreutvikle seg selv og lokalmiljøene.

Deretter gikk turen videre på noe av landets dårligste fylkesveier til Steinkjer. Når jeg kjørte denne veien med bobilen min, så sendte jeg varme tanker til alle de lastebilsjåførene som har arbeidsplassen sin på disse veiene. Det står virkelig respekt av den jobben de gjør. Men igjen så er jeg sikker på at FrP sin politikk er riktig for Trøndelag. Hadde vårt forslag til Nasjonal Transportplan blitt vedtatt, så hadde denne veien nå blitt riksvei, vi foreslo også penger til full oppgradering helt uten bompenger.

I Steinkjer møtte vi Dag Olav Stølan som driver barnehage. Han kjemper for at både hans og de andre barnehagene i Steinkjer skal overleve. I den Senterpartistyrte kommunen blir barnehagene så sulteforet at de har store problemer med å holde hodet over vannet. Med de endringer som er foreslått, og som er ute på høring nå, er han sikker på at det er kroken på døra for alle private barnehager. FrP på sin side ønsker å sikre bedre vilkår til barnehagene, både private og kommunale. VI mener alle barn fortjener det beste.

Til slutt så dro vi til Levanger, der besøkte vi transportfirma Leiv Sand. Et flott familieeid transportfirma, med en veldig stabil stamme med arbeidsfolk. Det er tydelig at folk trives i jobben sin, når man hørte hvor lenge enkelte hadde jobbet der. De hadde de siste årene investert masse penger i en moderne bilpark med Euro6 motorer, som sparer diesel og forurenser lite. De avholder til og med kurs for sine ansatte, der de lærer å kjøre økonomisk og spare diesel. Men likevel vil de bli hardt rammet om vi får en rødgrønn regjering som ønsker å tredoble co2 avgiften, slik at diesel blir tre kroner dyrere for literen.

Da hjelper det lite at de nye lastebilene er en god og trygg arbeidsplass som forurenser lite heller. De rødgrønne ser på det som formue som skal beskattes hardere. En annen ting som bekymret dem, var standarden på våre veier. De sa at det hadde blitt merkbart bedre de siste årene, men var tydelig på at det enda var mye igjen. Jeg og resten av FrP ønsker å fjerne formueskatten, nettopp fordi den rammer slike bedrifter som denne så hardt. Vi ønsker også å fortsette med oppgraderingen av riks- og europaveiene, samtidig som vi løfter fylkesveiene.

Jeg har i sommer kjørt rundt i hele Norge i bobilen min og snakket med folk, og én ting er sikkert. Vi trenger mer FrP-politikk i Norge, ikke mindre.