Det skremmer meg at en ung og lovende dame har fått et så dystert og unyansert bilde av norsk grisehold. Jeg tror vel kanskje ikke at jeg tar helt feil, hvis jeg antar at forfatteren av innspillet aldri noen gang har vært på besøk i et moderne grisefjøs. Sistnevnte er det jo for så vidt lett å gjøre noe med, og jeg ønsker derfor å invitere denne unge damen hjem til gården min. NA må også veldig gjerne henge seg på om de vil.

Hvis hun har lyst, skal hun få være med meg og familien min på et helt vanlig fjøsstell. Hos oss er vi fire generasjoner som bidrar med smått og stort, slik at grisen alltid skal ha det godt. Forhåpentligvis vil dette bidra til å få luket bort de fleste faktafeilene i innspillet, og ikke minst, håper jeg det vil gi forfatteren et ganske annet syn på en gris sin hverdag i norske fjøs.

Grisen spiser kraftfor, som er laget av korn, proteiner, karbohydrater, fett, vitaminer og mineraler. De får mat 4 ganger i døgnet. Regelverket for svinehold, sier at alle griser skal ha en ren og tørr plass å ligge, med heldekkende gulv. Bingene skal også ha et klart definert sted der grisen kan tisse og gjøre fra seg. På dette arealet skal det være spalt eller plastrister. Hvert fjøsstell blir alle binger rengjort med skrape. Ristene sørger for at skit og vått strø detter gjennom, og ned i fraukjelleren. Hos oss får grisene tildelt både sagflis og/eller egenprodusert halm to ganger daglig.

Les også

Mange synes at det er rart å bry seg om gris slik jeg gjør, men jeg står for at industrigrisen skal få bedre levevilkår

I tillegg til dette, får grisen rotemateriale. Rotematerialer skal være spiselige, og det skal være i så store mengder at grisen kan rote, leke og aktivisere seg med det hele dagen. Hos oss bruker vi nyslått raigress/plengress i sommerhalvåret. Da er kårkallen ute med ljåen og slår friskt gress to ganger om dagen. I vinterhalvåret bruker vi silo eller tørrhøy. Grisene våre får også lefseavskjær med smør, sukker og kanel. Dette kjøper vi av bakeriet i Lierne. Aviser, papp og papir, er utmerket for grisen å leke seg med, så dette får de tildelt hver gang papirkurven til mor, bestemor og oldemor begynner å bli full.

Oldemor i tunet har også både frukttrær, grønnsakshage og stor jordbæråker. Alt av nedfallsfrukt, overskuddsgrønnsaker og bær, hjelper ungene til å høste inn, og dette gir vi selvfølgelig også til grisen. Som ekstraleker bruker vi hamptau, baller og saltsteiner som grisen kan kose seg med.

Grisene våre er ikke ute, men i fjøset vårt har vi store porter som kan åpnes for å slippe inn friskluft, og store vinduer som sliper inn masse lys. Vi har også et topp moderne klimaanlegg, som styrer både luft, varme og fuktighet. Dette gjør at vi kan gi grisen et sunt og godt innemiljø. Spedgrisen vil ha det godt og varmt og tørt, så her har vi varmekabler i gulvet og varmelampe i taket. Større griser har en litt lavere komforttemperatur. På varme dager, har de for eksempel mulighet til å dusje og avkjøle seg.

Grisen er veldig aktiv når den er våken, men tar seg som regel en god og lang «powernap» mellom måltidene. Da liker de å ligge og «spoone» med hverandre. Noe av det fineste jeg som bonde vet, er å gå runden i fjøset når fjøsstellet er tatt, og høre lyden av griser som snorker i kor.

Jeg håper både Mari og NA tar utfordringen og blir med på besøk i grisehuset vårt.