Nye takter fra undergrunnsrockere i nytt band – synger om krig, nød, kjærlighet – og grustak

NYTT BAND: Mouldy Grubs består av mange kjente fjes fra den namdalske rockescenen, og de har kokt sammen ulike stiler i et nytt og spesielt uttrykk. Fra venstre: Stein Are Olufsen (til venstre), Kim Aakervik, Frank Reppen, Helge Guldvik, Torkild Tranås og Timo Silvola.

NYTT BAND: Mouldy Grubs består av mange kjente fjes fra den namdalske rockescenen, og de har kokt sammen ulike stiler i et nytt og spesielt uttrykk. Fra venstre: Stein Are Olufsen (til venstre), Kim Aakervik, Frank Reppen, Helge Guldvik, Torkild Tranås og Timo Silvola. Foto:

Om ikke lenge får publikum stifte bekjentskap med et nytt namdalsband. 8. oktober slipper nemlig Mouldy Grubs sin aller første ep med fem splitter nye låter.

DEL

NAMSOS: Bandet består av et aldri så lite stjernelag fra den namdalske rocke-undergrunnen, og spiller i hovedsak akustisk musikk – med en baktanke om at det skal være enklere å dra ut og spille.

– Planen var at vi skulle kunne dra hvor som helst, selv uten strøm, og spille. Men den planen spora litt av – vi har brukt både elektrisk orgel og bass. Og så måtte vi bruke basstromme. Men av cymbaler er det kun lov å bruke hi-hat, sier Frank Reppen, som sammen med Stein Are Olufsen, Kim Aakervik, Helge Guldvik, Torkild Tranås og Timo Silvola utgjør besetninga.

Selv om Reppen måtte fire på noen av kravene sine, har ingenting overflødig funnet plass i lydbildet.

– Stein Are mente at det hørtes ut som et dogme-band, og Eirik (Øien, produsent, journ.anm.) var enig. Så lenge instrumentene tilfører noe som høres bra ut, er det stort sett bare positivt. Men vi må prøve ut tanken om «less is more».

Å strippe ned lydbildet på denne måten gjør at det stilles større krav både til låter og framføring.

– På ett vis er det nok sånn. Du kan ikke gjemme deg bak en gitarvegg med fuzz og effekter. Det som blir spilt er det man hører, sier Reppen.

Mørke og aktivisme

Låtene som har fått plass på debut-epen er skrevet av flere av bandmedlemmene, over flere år.

– Det man får, er tre–fire forskjellige hjerner som lager musikk. Når vi lager den i lag på det nedstrippa viset vi gjør, høres det ganske likt ut. Alt fra ei vill rockelåt til ei countrylåt høres ut som ei Mouldy Grubs-låt. Sånn sett var det ganske lurt.

Bandet har en stor mengde låter liggende, og etter planen skal bandet i studio for å spille inn en fullengder på nyåret, uten at det er satt noen dato for når det blir utgivelse.

– Hvilke referanser har dere hatt for den kommende utgivelsen?

– Lydmessig fikk Eirik Josh Hommes «Desert sessions» som lydreferanse. Låtmessig er det vel bare en grøt av forskjellige hoder og stilarter – både blues, pop, rock, country og folk. Det er vanskelig å definere. Tanken var å lage litt fin folkelig musikk med litt røff vokal, og kanskje litt mørke tekster.

Det ligger også en bevisst symbolikk bak coveret på den kommende ep-en, med et bilde av ei hånd med fingre i kors.

– Vi har skrevet tekster om ting som ikke er så bra – men at vi håper at det går bra likevel. Tematikken spenner fra ting som krig, nød, kjærlighet – og grustak, sier Reppen, og henviser til «Quarry blues» – ei låt han omtaler som er aktivistlåt mot det planlagte grustaket på Salsnes.

For Mouldy Grubs føler Reppen at tekstene er ekstra viktige.

– Det er ei god følelse når du har skrevet noe som faktisk betyr noe, at det har ei mening. Det er mørke undertoner bak alt, samtidig som musikken høres lystig ut. Ei tekstlinje som «Just party like no tomorrow» handler om hvordan vi behandler jorda vi bor på. Det er ikke noe artig å tenke på, derfor driter mange i å tenke på det og kjører på.

DEBUT: 8. oktober slippes Mouldy Grubs første utgivelse – en ep med fem nye låter.

DEBUT: 8. oktober slippes Mouldy Grubs første utgivelse – en ep med fem nye låter. Foto:

Opp av myrhullet

I det nye bandet beveger Reppen seg inn i et nytt lydbilde for hans del, noe han mener er bra for å opprettholde kreativiteten.

– Ja, det tror jeg. Man kan fort ende opp med at man står og tramper i samme myrhullet hvis man henger seg opp i samme sjangeren. Mouldy Grubs er ei gryte for alle slags sjangere. Det gjør det veldig interessant å holde på med.

Foreløpig har bandet spilt kun to konserter, men utover høsten skal de holde en håndfull.

– Dette er et prosjekt som vi spiller når vi har tida. Folk er opptatt, både musikalsk og jobb. Men planen er å spille så mye vi får til og gi ut det vi får til også. Det er ikke bestandig at det er like artig å spille i band når det blir mye jobb, men vi har snakka om det at det er lenge siden vi har kjent på en sånn spilleglede og å gi ut ting.

Og ut fra interessen er publikum hungrig på litt mørk rockemusikk.

– Begge konsertene har vært utsolgt, også den vi skal ha på Barrique denne uka. Så vi takker hjertelig til alle som kjøpte billett, sier Reppen.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken