(Nettavisen)

De siste ukene har Gastromat-krydderprodusenten eksperimentert med Gastromat-chips.

– Det har vært mye pågang i det siste?

– For oss så har det vært helt vilt, sier Gastromat-produsent Rune Høydahl til Nettavisen.

Hele historien

La oss ta noen steg tilbake: Gastromat er vant til stor pågang. I 2020 solgte de 850.000 bokser med krydderet, skriver Det Norske Bransjemagasinet.

Det gjør Gastromat til den mest solgte krydderboksen, ifølge nettstedet og Høydahl selv. Det eneste det ble solgt mer av i fjor var sort pepper 12 gram på pose.

2019 var året for «Den store Gastromat-krisen», som Høydahl selv spøkefullt refererer til det som, da maskinhavari gjorde at det ble stans i produksjonen i 10 måneder.

Etter dette overtok Høydahl produksjonen, og siden har pilene pekt oppover. I år har han eksperimentert med å utvide sortimentet.

– Jeg har sett at det er potensiale for andre Gastromat-varer, vi har jo bare hatt ett produkt, sier Høydahl og refererer til krydderboksen.

Så da han overtok i starten av 2020 så begynte han og svogeren, som ifølge Høydahl er en veldig stor potetbonde, å snakke litt om andre produkter, som potetgull.

– Fy faen

Men det skulle ta litt tid før drømmen ble til en realitet.

– I april i år så satt jeg hjemme en onsdagskveld på Facebook, der jeg fikk en melding, forteller Høydahl.

Meldingen var fra Eirik Grønseth, som da hadde opprettet Facebook-gruppen «Potetgull med Gastromat - vi har trua!!».

Les også: Slik skal Gunhild Stordalen overtale verden til å ta klima seriøst: – Det har vært en hjemme alene-fest

Produsenten tenkte det var greit å lodde stemningen, og delte gruppen videre fra sin egen side. Høydahl lurte på om det var flere som hadde «trua». Reaksjonene strømmet på umiddelbart. I dag har innlegget nesten 8.000 kommentarer og tusener av likes.

– Bare to timer etter vi hadde lagt det ut, og rett før leggetid, så sa jeg til kona 'Fy faen, hva er det som skjer her?!' Det bare eksploderte, forteller Høydahl.

– Vi fikk til slutt en hyggelig telefon fra «Den Lille Chipsfabrikken», som jeg fikk en god tone med, forteller Høydahl. I perioden som fulgte ble det mye chipstesting og gode tilbakemeldinger.

Gastromat-sjefen forteller at han til slutt bestilte 10.000 chipsposer fra produsenten. Chipsfabrikken hadde på sin side så stor tro på prosjektet at de på eget initiativ kjørte på med 50.000.

– Og det er jeg jo veldig glad for nå da, sier Høydahl til Nettavisen.

For drøyt tre uker siden ble de første posene lagt ut på nettsidene til Gastromat.

– Vi har aldri vært borti makan. Serveren til nettbutikken kollapset etter 30 sekunder, sier krydderprodusenten.

Så sent som onsdag 15. september ble de siste chipsposene lagt ut for salg og revet bort. Høydahl har rekruttert inn lokal skoleungdom for å få hjelp til å sende ut chipsen.

Så stor interesse har det vært at svindlere skor seg på chipssuksessen. Mer om dette et stykke lengre ned i saken.

Finn-annonser

Men hva skjer når et produkt blir så populært at det blir revet bort fra butikkhyllene? Jo, det dukker opp på privatmarkedet.

På Finn.no finner man i skrivende stund 30 Gastrogull-annonser, til stort sett tresifrede beløp for en enkeltpose. Nettavisen har tatt kontakt med en rekke av de håpefulle selgerne.

En av dem forteller at hun egentlig bare hadde tenkt å kjøpe en to-pack fra produsenten (posene har blitt solgt i både to- og tipack). Etter at nettsiden krasjet på de to første «slippene» så kjøpte hun like godt bare tipacken på tredje forsøk, som hun nå forsøker å bli kvitt deler av.

– Jeg tenker å beholde 2 poser selv og selge resten da jeg ser det er så mange andre som gjør det, skriver hun til Nettavisen.

Les også: Spår matkrise: – Bufferen vår er det som i dag blir brukt som dyrefôr

Finn-smell

Michael Zakariassen er en Finn-selger med litt glimt i øyet.

– Endelig er gastrogull her og folk har gått bananas for å få tak i en pose. Men det er ikke så lett. Her har du din mulighet, skriver han i annonsen som ble publisert 27. august.

500 kroner skulle Zakariassen ha.

Kort tid etter ble annonsen oppdatert:

– Gikk dessverre på en smell. Det gjenstående selges til sterkt redusert pris. Slå til nå, få disse herlige flakene for kun 499kr.

Finn-annonsøren forteller hva som gikk galt til Nettavisen:

– Smellen gikk vi på samme kveld som innkjøpet. Da det var en helg med venner og familie som ville smake. Nå har de fleste i nærmeste krets fått prøvd og noen poser har blitt delt på jobben, skriver Zakariassen i en melding.

– Har noen poser til på lager som jeg gleder meg til å dele med bekjente som enda ikke har fått prøvd, legger han til.

I de drøyt tre ukene annonsen har lagt ute har det kommet en del meldinger, forteller han:

– Mest fra folk som har skjønt humoren og tilbudt opp til en million for de resterende flakene, men de har dessverre ikke dukket opp, skriver Zakariassen.

Automatisk varsling

En annen Nettavisen har fått svar fra skriver at han har satt opp et automatisk varsel for når chipsen blir lagt ut på hjemmesiden.

– Jeg kan bekrefte at alt blir revet vekk veldig fort, skriver selgeren, som ønsker å forbli anonym.

Les også: Snart er denne pakken historie i mange butikkhyller

– Jeg er ikke veldig glad i potetgull selv, så for min del er det ikke så fristende. Jeg la også lagt merke til at posene solgte for veldig høye priser, og ville prøve selv, for moro skyld.

– Har det kommet noen meldinger?

– Ja. Blir sannsynligvis solgt ila. dagen eller morgendagen, svarer han.

Svindlere

Men det er ikke alle på internett som faktisk sender produktet de tar penger for.

Interessen for Gastrogullet har vært så stor at svindlere har sett sitt snitt til å høste frukter av arbeidet til Gastromat. Nettstedet Gastrogull.com har, så godt det har latt seg gjøre, forsøkt å kopiere nettstedet til Gastromat, og later som at de selger produktet. Høydahl forteller at han har hørt flere historier om folk som har blitt svindlet.

– Det er trist, sier han til Nettavisen.

– Her om dagen så fikk jeg en telefon fra en gråtkvalt dame som hadde svidd av rundt 600 kroner på denne falske siden. Jeg bruker jo en god del tid på dette. Folk purrer på hvor ordren deres er, også er det ikke noen ordre hos oss, sier Høydahl.

Den falske nettsiden fremstår ganske lite proff, blant annet med små forbokstaver.

– Det bør ringe en liten bjelle, sier kryddermannen, og sier de flere ganger har informert om at det kun er deres egen side man kan benytte.

– Vi er jo en liten bedrift, så vi tenkte aldri på å registrere Gastrogull.com, som noen nå har klart å snappe opp. Vi har registrert varemerket Gastrogull da, sier Høydahl.

Les også: Ny svindel brer om seg: Dette må du aldri gjøre i SMS

Det falske nettstedet bruker blant annet bilder fra Gastromat. Høydahl forteller at han har rapportert dette inn, både til Shopify, e-handelsplattformen som tilsynelatende benyttes på den falske siden, og til Patentstyret i Norge.

– Vi har gjort alt i vår makt, men sånt tar visst litt tid, sier Høydahl lettere oppgitt.

Kommer det i butikken?

På spørsmål om serverkrasjene, og om krydderprodusenten har vurdert å oppgradere kapasiteten på nettsiden litt, svarer Høydahl:

– Vi er ferdig. Dette var et engangsstunt med 50.000 poser. Det var vi veldig klar på.

Frem til nå har 10.000 av chipsposene vært å finne i butikk, men kun i den lokale Meny Sande, i bygden med samme navn i Vestfold og Telemark. Disse ble revet bort på seks dager.

Hva som skjer videre er ennå uklart.

Høydahl ber sultne kunder om å smøre seg med tålmodighet:

– Det å komme inn i norsk dagligvare det er en lang prosess. Du kan ikke bare banke på hos en kjede og spørre om du kan plassere produktet i hyllene deres.

Han mener de kunne solgt masse i Meny-butikker på Østlandet for eksempel, men at dette ville vært en urettferdig løsning som de ikke ville vært fornøyd med.

– Klart, vi drømmer jo om at dette produktet skal finnes i Finnmark også, sier produsenten.

Les også: Marthe (52) ble forsøkt svindlet for 40.000 kroner. Nå advarer svindeljeger mot ny metode

Netthandel gjennom hjemmesiden deres er likevel ikke løsningen:

– Det er jo krise å kjøpe to poser potetgull til 50 kroner, og så betale 79 kroner i frakt, sier Høydahl.

Han sier at de jobber nå med å få dette distribuert ut på landsbasis.

– Det er ikke noen hemmelighet at vi er i dialog med noen større aktører, men det er fortsatt en lang vei fra der til å få det ut i butikkene.

– Hvis du skal spå her og nå, er det på plass i løpet av vinteren?

– Vi drømmer om at det skjer noe snart. Det er mye spennende som skjer, avslutter Høydahl men en lur latter.