(Nettavisen)

Mutasjonen er oppdaget i to ulike kommuner. Den ene er Kinn kommune i Vestland fylke, har kommuneoverlege Jan Helge Dale i Kinn bekreftet.

Helseetaten i Oslo kommune bekrefter overfor NTB søndag kveld at den andre som er smittet med virusvarianten, befinner seg i hovedstaden.

Folkehelseinstituttet (FHI) meldte om smittetilfellene i en pressemelding søndag ettermiddag. FHI har ikke villet oppgi hvilke kommuner det gjelder av personvernhensyn.

Smittesporingsteamene i kommunene følger opp med ekstra innsats og tettere oppfølging av nærkontakter i tråd med rutinene for personer som får påvist mutasjonen, opplyser avdelingsdirektør Line Vold i FHI.

Virusvarianten undersøkes

Den britiske koronamutasjonen antas å være mer smittsom, men ser ikke ut til å gi noe større risiko for alvorlig sykdom.

– Det er grunn til å være føre var, men samtidig er det fortsatt usikkert hvor stor rolle varianten spiller for smittespredningen, sier Vold.

Foreløpig er det kun i noen deler av Storbritannia at man vurderer at den nye varianten kan ha bidratt til raskere smittevekst, og det foregår undersøkelser for å si noe sikrere om det.

Viruset har vært til stede i Danmark i flere uker uten at det har endret smittesituasjonen, ifølge FHI.

Vanlige smitteverntiltak gjelder

– Noen få tilfeller av denne varianten er påvist i et titalls europeiske land, men det er grunn til å tro at varianten også kan finnes i land der man ikke undersøker genomet til viruset, og derfor ikke kan oppdage mutasjoner. Når flere land starter med slike undersøkelser, vil vi få bedre innsikt i utbredelsen av denne varianten, forklarer Vold.

Det er ikke kjent nøyaktig når i desember de to personene ankom Norge, men smittetilfellet i Kinn skal ha kommet til Norge på familiebesøk «i midten av desember», ifølge kommuneoverlege Jan Helge Dale.

De vante smittevernetiltakene som vasking av hender, holde avstand og holde seg hjemme når man er syk, gjelder fortsatt, også med den nye mutasjonen, opplyser Vold.

Flere land, deriblant Norge, har innført innreiseforbud fra Storbritannia som følge av oppdagelsen av den nye mutasjonen.

Ikke uventet

Statssekretær Anne Grethe Erlandsen (H) i Helse- og omsorgsdepartementet sier det ikke er uventet at den britiske virusvarianten er påvist i Norge.

– Selv om vi gjør tiltak for å begrense import og spredning av denne varianten, er det ikke helt uventet at den påvises ettersom den har blitt påvist i Storbritannia fra 20. september og også er påvist i flere andre land, sier Erlandsen til NTB.

Hun viser til at Folkehelseinstituttet har styrket overvåkingen av endringer i viruset slik at den engelske varianten og andre endringer kan oppdages.

(©NTB)