Gå til sidens hovedinnhold

Offentlige aktører bør forholde seg til det vi vet helt sikkert

Det er ikke overraskende at representanter fra Akupunkturforeningen mener jeg tar feil når jeg sier at kommuner ikke bør kjøpe tjenester fra alternative behandlere.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

I min uttalelse til Namdalsavisa viste jeg til saker på Folkehelseinstituttet sine nettsider, der de omtaler studier som er gjort på akupunktur ved muskelskjelettsmerter og kroniske korsryggsmerter. For muskelskjelettsmerter var resultatet usikkert, og for korsryggsmerter hadde det liten eller ingen effekt. Slike kunnskapsoppsummeringer er med på å avgjøre hvilken behandling som tilbys av offentlig helsevesen og ikke.

Hvis vi får mer kunnskap på bordet, som entydig viser at alternativ behandling, som akupunktur, har en positiv effekt på f.eks. muskel-og skjelettplager, er det naturligvis helt greit for meg. Det kan ha innvirkning på hva slags smertebehandling helsevesenet skal tilby pasienter i fremtiden. Og når en behandling har slik dokumentert effekt, slutter det å være alternativ behandling. Da er det skolemedisin.

Les også

Kommunen investerte i forebyggende akupunktur for sine ansatte: – Uten akupunktur ville jeg vært sykemeldt

Det er en gåte for meg at en offentlig aktør, som en kommune, vil tilby sine egne ansatte alternativ behandling, for å forebygge sykefravær, når de (vanligvis) ikke har lov til å gi samme behandling til pasientene sine, fordi effekten er for usikker.

Jeg mener at offentlige aktører, i dette tilfellet Vikna kommune, har et særlig ansvar for å se på signaleffekten av det de gjør. Det etterlatte inntrykket når Vikna kommune benytter seg av alternativ behandling, er at Vikna kommune tror at alternativ behandling er effektivt, og dette er igjen med på å legitimere alternativ behandling. Det går på bekostning av tiltak med dokumentert effekt.

Dette handler også om kostnadseffektivitet. Det finnes tiltak med klar positiv effekt på disse problemstillingene. Når man legger pengene i tiltak med klar, dokumentert positiv effekt, vet man at det er nettopp her man får mest valuta igjen for pengene. Skattebetalerne bør kunne forvente såpass.

Les også

Anna (25) reagerer på kommunens bruk av akupunktur: – Veldig synd at kommune legitimerer alternativ behandling

Muskel- og skjelettlidelser og psykiske problemer, herunder søvnproblemer, er blant de vanligste årsakene til sykefravær.

Noe vi vet helt sikkert, som det er stor enighet om på tvers av helsefaglige miljøer, er at fysisk aktivitet blant annet har smertelindrende effekt, demper stress, gjør oss bedre i stand til å håndtere stress, gir oss bedre konsentrasjon, har positiv effekt på læring og forbedrer søvnen vår.

De fleste arbeidsgivere ønsker seg vel konsentrerte ansatte som har lett for å lære og som klarer å håndtere en stressende arbeidshverdag. Hvis kommunen mener alvor med å ville forebygge sykefravær – hvorfor ikke tilby regelmessig, tilrettelagt fysisk aktivitet i arbeidstiden? Det er kostnadseffektivt, vi vet at det fungerer og det har mer eller mindre ingen bivirkninger.

Privatpersoner kan bruke pengene sine på hva de vil, men offentlige aktører, de bør forholde seg til det vi vet helt sikkert.

Les også

Reagerer på akupunkturkritikk: – Samfunnet må bruke hele verktøykassa for å unngå sykemeldinger

Les også

Dokumentasjonen er god nok, Almli!

Kommentarer til denne saken