RØRVIK: Samme dag som det ble klart at trønderske kommuner til sammen får utbetalt 434 millioner kroner som kompensasjon for lokal tilrettelegging for havbruksnæringa, er Frp-politiker Terje Settenøy klar i talen:

– I disse dager rulles det ut millioner fra Havbruksfondet til trønderske kystkommuner, og det som er verdt å merke seg i den forbindelse er at det gjennom forhandlinger mellom Frp og regjeringen ble en betydelig økning i utbetalingen, skriver Settenøy i ei pressemelding.

434 havbruksmillioner til Trøndelag

– Frp kjemper for distriktskommunene

Han fortsetter med å si at tallet ville vært på 190 millioner om regjeringen fikk det som de ville.

– Nærøysund får 75,3 millioner, det tallet ville vært 33,5 med regjeringen sitt utgangspunkt, sier Settenøy.

– Det at man fikk til økningen var et resultat av harde forhandlinger fra Frp sin side. Forhandlerne sto på kravene til siste slutt, og beviste nok en gang at det er Frp som kjemper distriktskommunenes sak.

Han synes det er skuffende at noen politikere forsøker å framstille det som at regjeringen raner kystkommunene.

– De var Høyre/Frp-regjeringen som innførte havbruksfondet og trafikklysordningen, som nå sørger for disse utbetalingene. De rød/grønne løftet ikke en finger for å lage et forutsigbart og bærekraftig system for vekst i havbruksnæringen de årene de satt i regjering. De gjorde heller ingenting for å sikre at kommunene fikk noen inntekter fra havbruk.

Trønderske oppdrettskommuner taper nær 400 millioner: – Regjeringen raner kystkommunene

Avgjørende med lokalkunnskap

Han fortsetter med å si at Arbeiderpartiet aldri har lagt skjul på at de ønsker en grunnrente på havbruk, noe som ville ført til at alle pengene havnet i statskassen istedenfor til havbrukskommunene.

– Bare Nærøysund kommune har fått 200 millioner fra dagens ordning de tre siste årene, at noen får seg til å fremstille det som et ran synes vi vitner om at de har frekkhetens nådegave.

Samtidig som han er fornøyd med å ha fått opp summen på årets utbetalinger, legger han ikke skjul på at han kunne tenkt seg at havbrukskommunene fikk alle inntektene fra årets konsesjonssalg.

Stortingsrepresentant Sivert Bjørnstad, som var en av forhandlerne fra Frp, sier i pressemeldinga at de ikke hadde greid å vinne fram i saken om det ikke hadde vært for politikere med lokalkunnskap.

– Forhandlingen med regjeringspartiene var knallharde, og jeg kan fortelle at dette var den saken som det ble hardest kamp om. Politikere med lokalkunnskap slik som Terje Settenøy kom med gode innspill og argumenter som hjalp oss i forhandlingene, sier han.

Agdestein hopper bukk over at staten nå forsyner seg grovt av inntektene

91,7 millioner til Ytre Namdal

Slik fordeler de 434 havbruksmillionene seg:

Flatanger: 29,176 mill kr
Frøya: 86,423 mill kr
Heim: 27,672 mill kr
Hitra: 57,605 mill kr
Leka: 16,439 mill kr
Namsos: 23,4 mill kr
Nærøysund: 75,346 mill kr
Orkland: 10,948 mill kr
Osen: 10,663 mil kr
Ørland: 10,183 mill kr
Åfjord: 32,367 mill kr

For kommunene i Ytre Namdal, som er Norges ledende havbruksregion, utgjør dette i sum om lag 91,7 millioner kroner.

Bindal kommune får 19,264 millioner kroner.